В Україні стартувала програма безкоштовного обміну старих ламп на LED

Починаючи з 30 січня, українці можуть обміняти у відділеннях Укрпошти 5 ламп розжарювання на стільки ж енергоощадних LED-ламп.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністерка економіки Юлія Свириденко, передає Укрінформ.

«Кожен українець, який досяг віку 18 років, має можливість прийти до Укрпошти або залишити заяву в «Дії» і зробити обмін старих лампочок розжарювання на нові лампочки абсолютно безкоштовно, тим самим зробивши свій внесок у те, щоб допомогти енергетикам збалансовувати дефіцит в енергетичній системі, спричинений масованими ударами росіян», – сказала Свириденко.

Проєкт реалізовується за підтримки ЄС і триватиме кілька місяців, його метою є надання українцям 50 млн ламп безплатно. Наразі 30 млн лампочок надав Євросоюз, ще 5 млн – уряд Франції.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський поінформував, що тисячі відділень, де обмінюють лампи, сьогодні розпочали роботу в обласних центрах, а також Краматорську, Кривому Розі та Покровську.

«Далі в середині місяця будуть великі міста, а до кінця місяця плануємо, щоб у селах теж мали можливість замінити свої лампочки та допомогти країні боротися на енергетичному фронті», – сказав Смілянський.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в «Дії» послуга вже доступна, і користувачі можуть оновлювати застосунок для подання заявки, яка діятиме 5 днів.

Своєю чергою посол ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, через цілеспрямовані атаки Росії енергетика є фронтом у цій війні, "і як і на інших фронтах – військовому, економічному, гуманітарному, – Європейський Союз непохитно підтримує Україну».

За оцінками Маасікаса, сучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі старими лампами, тож замінивши 50 млн ламп, можна заощадити до 1 гігавата електроенергії, що дасть змогу розвантажити один ядерний реактор.

Енергоефективність енергокриза енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні