Спроба нового масштабного наступу Росії буде в першій половині 2023-го. Експерт пояснює, чому

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков пояснює, чому Росія спробує здійснити новий масштабний в першій половині 2023 року. Далі пряма мова.

До нової спроби наступу вище військово-політичне керівництво Московії штовхає низка речей.

Стратегічно проблема в тому, що керівництво нашого противника так і не навчилося тверезо оцінювати власні сили, знаючи відповідні обмеження, і ставити завдання пропорційно наявному потенціалу і здатності вести бойові дії.

Якби була протилежна ситуація, то московити мали б переходити до стратегічної оборони, прагнучи виснажити українські сили, котрі намагалися б вийти щонайменше на межі 24.02.22. Але керівництво нашого противника не спроможне об'єктивно оцінювати ситуацію стратегічно.

Working_trip_of_the_President_of_Ukraine_to_the_Kyiv_region_02.jpg

Знищена на Київщині колона російської техніки. Фото: president.gov.ua

Більше того, локальні успіхи навколо Бахмута могли переконати військово-політичне керівництво Московії, що знайдена нова тактика, яка дозволить вирішувати завдання на вищих рівнях війни при більш масовому застосуванні. Але таке твердження також викликає питання.

Окрім стратегічної й тактичної відірваності від реальності до активних дій керівництво Московії штовхають іще декілька речей.

Перше – це обіцяні нам постачання важкої зброї із боку Заходу. Те, що нова бронетехніка й артилерія почне надходити в другому кварталі 2023 року змушує Кремль діяти на випередження. Поки Україна не освоїла відповідну техніку.

Друге – це те, що останні кроки США і їх союзників показують нарешті готовність грати в довгу. Насамперед це стосується виробництва зброї та БК. Якщо іще в грудні 2022 року йшлося про збільшення в США виробництва боєприпасів калібру 155 мм до рівня 40К на місяць у 2025 році, то вже зараз йдеться про показник в 90К на місяць у 2025 році. Те ж стосується інших речей – М142 і БК, ракет повітря-повітря, ПКРів. І т.д. Тобто стратегічно час починає грати проти Московії в воєнному вимірі протистояння.

Все це в комплексі штовхає Московію до рішучих дій, поки іще якесь віконце можливостей відкрите.

стратегія ескалація наступ росії оборона України

Знак гривні
Знак гривні