Як у Польщі масштабно ремонтують техніку ЗСУ (ФОТО)

Польща розгорнула масштабні ремонтні роботи задля повернення пошкодженої української артилерії та бронетехніки на поле бою.

Про це пише The Wall Street Journal.

У розлогому заводському комплексі, оточеному закинутими будівлями, сотні техніків цілодобово працюють над ремонтом артилерії та важкої бронетехніки ЗСУ та поверненням її на передову.

У майстерні завбільшки з футбольне поле, де стоять три AHS Krab, повітря наповнене запахом металевого пилу та автомобільного мастила. Два "Краби", які виглядають як танки, але є самохідними 155-мм гаубицями, деформовані, мають пошкоджені гусениці та поцятковані дірками від куль.

Ще один "Краб" стоїть, виблискуючи чистотою, готовий до відправлення назад в Україну маршрутом, який став найбільшою передачею озброєнь в Європі з часів Другої світової війни. Ремонт кожної машини може зайняти до двох місяців у техніків, які мають пройти безліч перевірок безпеки, перш ніж їх допустять на територію заводу в місці, яке The Wall Street Journal погодився не розголошувати.

im-7117110.png

Фото: WSJ

Окрім ремонтних робіт у Польщі, механіки постійно контактують з технічними спеціалістами в Україні – багато з яких до війни були цивільними особами – і навчають їх за допомогою зашифрованих програм, як ремонтувати все: від танків до ракет.

"Ця гармата прибула сюди в найгіршому стані, який ми коли-небудь бачили", – каже інженер Мирослав Сурованець, показуючи на відновлений "Краб", одну з 10 гаубиць, відремонтованих за останні місяці. "У неї був відсутній весь ствол, корпус сильно пошкоджений".

Масштаб польської операції з ремонту озброєнь підкреслює складність проблеми технічного обслуговування, яка незабаром стане набагато більшою. У середу адміністрація Байдена оголосила про плани відправити 31 танк M1 Abrams в Україну, приєднавшись до європейських союзників, які відправлять до 100 танків Leopard 2 німецького виробництва.

Польські чиновники заявляють, що очікують, що "Абрамси" ремонтуватимуть в польському місті Познань, що робить Польщу передовою в операції з технічного обслуговування, яка поширюється на Чехію, Румунію і Болгарію. Польща також, ймовірно, відіграватиме важливу роль у ремонті та технічному обслуговуванні "Леопардів", зважаючи на глибокий досвід її оборонної промисловості у роботі з цими танками.

im-7117090.png

Фото: WSJ

У Польщі гаубиці "Краб" обслуговуються на підприємстві, що належить Polish Armaments Group, державній компанії з виробництва озброєнь.

За роботою цеху спостерігають озброєні офіцери Агентства внутрішньої безпеки, яким доручено виявляти потенційні диверсійні операції. Кожен з приблизно 400 робітників, а також будь-який відвідувач заводу, має бути громадянином Польщі. Процес перевірки нових працівників, незалежно від рангу, може тривати кілька місяців.

На заводі технічні фахівці працюють у три зміни цілодобово і постійно контактують з українцями. Вони обмінюються інформацією про найкращі методи ремонту за допомогою зашифрованих повідомлень та застосунку HelpDesk, який допомагає їм усувати несправності.

im-7117060.png

Фото: WSJ

Іноді механіки знаходять всередині "Крабів" речі солдатів: зубну щітку, недоїдену їжу або сімейні фотографії. Даріуш Гавінек, механік, каже, що ремонт техніки зробив його більш відданим справі допомоги військовим ЗСУ.

"Краби" приїжджають сюди з листям, брудом, піском, гілками, що прилипли до кузова, і гусеницями. Це українська земля, – сказав він. – Коли я вперше потрапив всередину одного з них, мене це дуже вразило".

Польські урядовці заявили, що незабаром майстерня може розширитися, щоб ремонтувати й обслуговувати додаткову західну техніку, але відмовилися деталізувати будь-які конкретні плани.

україна-польща ремонт техніки сау краб

Знак гривні
Знак гривні