Чи стоїть Ізраїль за атакою дронів на іранський військовий об'єкт?

За словами офіційних осіб Сполучених Штатів, за атакою безпілотника на військовий завод в Ірані, схоже, стоїть Ізраїль.

Про це пише Aljazeera.

Іран заявив у неділю, 29 січня, що перехопив безпілотники, які націлилися на об'єкт поблизу центрального міста Ісфахан, додавши, що обійшлося без жертв.

Масштаби пошкоджень складно оцінити. Іранські державні ЗМІ оприлюднили кадри, на яких видно спалах у небі та машини швидкої допомоги на місці події.

За повідомленням The Wall Street Journal з посиланням на неназваних американських чиновників і людей, знайомих з цим ударом, за атакою безпілотника стоїть Ізраїль. Від ізраїльської влади не надійшло жодних коментарів.

Ізраїль підозрюють у здійсненні серії нападів на Іран, в тому числі у квітні 2021 року на його підземний ядерний об'єкт у Натанзі, в результаті чого було пошкоджено центрифуги. У 2020 році Іран звинуватив Ізраїль у спланованій атаці, в результаті якої загинув його провідний вчений-ядерник.

Ізраїльські офіційні особи рідко визнають операції, проведені секретними військовими підрозділами країни або її розвідувальним агентством "Моссад".

Один американський чиновник, який говорив на умовах анонімності, повідомив агентству Reuters, що, схоже, Ізраїль дійсно причетний до цього. Інші американські чиновники відмовилися від коментарів, окрім того, що США не відігравали в атаці жодної ролі.

Тим часом в Україні, яка звинувачує Іран у постачанні сотень безпілотників до Росії для атак на цілі в українських містах, радник президента Володимира Зеленського пов'язав цей інцидент з російсько-українською війною. "Вибухова ніч в Ірані, – написав у твіттері Михайло Подоляк. – Україна ж попереджала".

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіан розкритикував атаку безпілотників як "боягузливу" і спрямовану на створення "небезпеки" в країні. Державне телебачення транслювало коментарі депутата Хоссейна Мірзаї, який сказав, що існують "сильні припущення", що за цим стоїть Ізраїль.

Міністерство оборони Ірану не коментує, хто здійснив напад. Однак Іран і раніше був мішенню ймовірних ізраїльських ударів на тлі тіньової війни зі своїм близькосхідним суперником після того, як так звана ядерна угода Ірану зі світовими державами зазнала краху.

У заяві міністерства йдеться про запуск трьох безпілотників на об'єкті, два з яких були успішно збиті. Третій, очевидно, долетів до будівлі, завдавши "незначної шкоди" її даху і нікого не поранивши.

Окремими інцидентами в неділю стали пожежа на нафтопереробному заводі на північному заході країни і землетрус магнітудою 5,9 бала, в результаті якого загинули три людини.

Завод в Ісфахані розташований за 350 км (217 миль) на південь від столиці Тегерана. Міністерство назвало цей об'єкт "заводом", не уточнюючи, що саме він виробляє. Тут розташована велика авіабаза, побудована для флоту винищувачів F-14 американського виробництва, а також центр досліджень і виробництва ядерного палива, зазначає Aljazeera.

Водночас Defense Express припускає, що у ніч з 28 на 29 січня в Ірані був уражений завод з виробництва дронів-камікадзе та інших безпілотників. Видання опублікувало супутникові знімки території заводу Shahed Aviation Industries в іранському місті Ісфахан.

На супутниковому знімку SkySat від компанії Planet Labs, який був зроблений вже після атаки 29 січня о 10:10 за місцевим часом, жодних руйнувань не помічено (в Ірані використовується специфічний часовий пояс UTC +3:30).

90663d6630d06615.jpg

Для порівняння: знімок від 26 листопада минулого року. Defense Expresse зауважує, що за цей період на підприємстві було побудовано ще два ангари й що це пов'язано із тим, що Іран намагається масштабувати виробництво дронів.

05563d6640987c3b.jpg

"Супутникові знімки цілком красномовно говорять про те, що наразі мова про знищення, чи будь-яке значне ушкодження саме заводу з виробництва Shahed-136 не йде. Треба враховувати, що всі критичні та важливі виробничі потужності Іран розміщує під землею. І йдеться про справжні підземні комплекси. А для їх ураження необхідно використовувати спеціальні бетонобійні боєприпаси великої потужності", – підсумовує видання.

ядерне стримування безпілотники ізраїль іран

Знак гривні
Знак гривні