В Єгипті археологи знайшли потенційно найстарішу мумію та стародавнє римське місто

У Єгипті археологи здійснили низку важливих археологічних знахідок.

Як повідомляє DW, у четвер, 26 січня, Єгипет оголосив про низку нових археологічних знахідок, знайдених у некрополі Саккара на південь від Каїра, зокрема мумію, вік якої становить 4300 років.

"Ця знахідка може бути найстарішою і найповнішою мумією, знайденою в Єгипті на сьогодні", — сказав у своїй заяві Захі Хавасс, ексміністр у справах старожитностей.

Вважається, що мумія належала чоловікові на ім'я Гекашепес. Хавасс сказав, що вона "вкрита шарами золота" і захована у великому вапняковому саркофазі, який був запечатаний протягом 4300 років, "так само, як його залишили стародавні єгиптяни".

64529722_906.jpg

Тисячолітні гробниці були виявлені в єгипетському некрополі Саккара. Фото: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Археологи також повідомили, що виявили чотири гробниці на великому місці поховання. За словами Хавасса, знахідки датуються п'ятою і шостою династіями, що відповідає приблизно XXV—XXII століттями до нашої ери.

Найбільша гробниця, виявлена вченими, належала жрецю-інспектору і наглядачу за вельможами. В іншій виявленій гробниці покоїлася людина, яку ідентифікували як "хранителя таємниць фараона" (це жрецький титул, який носили вищі палацові чиновники). Третя гробниця належала священнику, а четверта — судді та письменнику.

Крім того, на цьому тижні єгипетські археологи оголосили, що виявили в Луксорі ціле житлове римське місто віком 1 800 років, повідомляє ARTnews.

327553092_3285300901710138_454959004812522623_n.webp

Житлове місто римської епохи в Луксорі, Єгипет. Фото: міністерство туризму та старожитностей Єгипту

За словами Мостафи Вазірі, голови Вищої ради у справах старожитностей Єгипту, це останнє поселення, датоване 2 і 3 століттями нашої ери, є "найстарішим і найважливішим містом, знайденим на східному березі Луксору".

Археологічна команда виявила низку житлових будинків, а також дві голуб'ячі вежі та металеві майстерні. Усередині останніх було знайдено безліч горщиків, інструментів, бронзових і мідних римських монет.

розкопки археологія єгипет спадщина

Знак гривні
Знак гривні