Російські окупанти штурмують Вугледар: місто має серйозне тактичне і навіть стратегічне значення

На вугледарському напрямку тривають жорстокі бої, за добу 58 зіткнень, ворог здійснив 322 обстріли.

Про це повідомив речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий, передає Інтерфакс-Україна.

"Багато місяців поспіль військові РФ, використовуючи мотострілкові підрозділи, морську піхоту, намагаються досягти там (у Вугледарі – ред.) значного успіху, але отримують серйозну відсіч від сил оборони України. Маючи втрати, вони відступають. Зокрема, за цю добу вони здійснили 322 обстріли, 58 зіткнень. Ворог втратив 109 людей убитими, 188 поранено", - сказав Череватий.

Також він повідомив, що противник втратив на цьому напрямку чотири танки, три БМП і три БПЛА типу "Орлан-10".

Речник наголосив, що там точаться жорстокі бої і ворог справді намагається досягти на напрямку проміжного успіху, але отримує відсіч.

Чому росіяни штурмують Вугледар

Як пише BBC Україна, Вугледар має серйозне тактичне і навіть стратегічне значення як для ЗСУ, так і для російських сил – незрівнянно більше, ніж символічний для "вагнерівців" та Пригожина Соледар.

Вугледар розташований за 70 км на північ від Маріуполя і лежить на зламі південної та східної ліній фронту російсько-української війни, що і визначає його стратегічну значущість.

Влітку та восени росіяни вже не раз намагалися взяти місто, але тоді просунутися до нього не змогли і лінія зіткнення зупинилася у сусідніх селах Павлівка та Микільське.

24 січня росіяни пішли на новий штурм Вугледара, причому, за даними воєнних оглядачів, у цих боях беруть російські елітні частини – 40-а та 155-а бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ. Штурм пішов одразу з кількох напрямків.

За даними української сторони, саме під Вугледаром у ніч на 24 січня були збити три російських ударних гелікоптера Ка-52, які намагалися прикривати атаку росіян.

У своєму відеоогляді 26 січня ввечері воєнний оглядач Олег Петренко відзначив, що у Вугледарі росіяни використовують свою звичну тактику "випаленої землі": "Вугледар – дуже маленьке місто, компактне. Зараз воно знищується ствольною артилерією, великими калібрами, реактивною артилерією, авіацією".

За його словами, російські війська продовжують підвозити в навколишні села резерви, щоб посилити наступальне угруповання.

На думку оглядача групи "Інформаційний спротив" Костянтина Машовця, штурм Вугледара є частиною першого етапу наступальної операції росіян для охоплення Краматорська та Слов'янська. Вугледар у цьому випадку є "південною" частиною цього плану.

"У подальшому противник явно планує прорватися до рубежу Лиман – Никифорівка – Часів Яр – Костянтинівка – Покровськ (можливо, "обмежиться" Селидовим) й таким чином вийти на ближні підступи до Краматорсько-Слов'янської агломерації зі сходу, північного та південного сходу... і власне – півдня", – пише він.

А редактор сайту "Цензор.нет" Юрій Бутусов звертає увагу на те, що Вугледар важливий саме як плацдарм ЗСУ. "Це стратегічно важливий пункт комунікацій на півдні Донбасу, рубіж для розгортання майбутнього українського наступу на Кримський коридор", – пише він у Facebook.

битва за донбас вугледар наступ росії оборона України

Знак гривні
Знак гривні