США передадуть найсучаснішу версію Abrams, що працює на цифровій системі

США нададуть Україні танк M1A2 Abrams, який має значно більші можливості порівняно з попередньою моделлю M1A1.

Про це повідомила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінґх.

M1A2 є значною модернізацією старішого M1A1, головним чином через те, що A2 працює на цифровій системі, на відміну від аналогової системи A1. Це «різниця між дротовим телефоном і iPhone», пояснив генерал армії у відставці Роберт Абрамс, колишній командувач збройних сил США в Кореї.

Версія танка M1A2 «значно» більш смертоносна, зокрема, вона передбачає незалежний тепловізор командира. Якщо в попередній версії систему теплового наведення мав лише навідник, то в новій її має і командир танка, що дозволяє йому допомагати в пошуку та ідентифікації цілей. Цифрова система також дозволяє екіпажу танка проводити власну бортову діагностику, сказав Абрамс, замість того, щоб чекати, поки механіки проведуть тести, щоб визначити будь-які проблеми.

Як наголосив американський генерал, M1A2 «набагато перевершує за смертоносністю, живучістю та мобільністю» все, що має Росія на полі бою.

Як пише Politico, зовні подібний до A1, A2 має перероблену командну станцію озброєння з покращеною оптикою для націлювання. Також оснащення Abrams M1A2 допомагає швидко відстежувати дружні машини, ідентифікувати позиції противника та обробляти артилерійські запити.

Водночас 31 танк, запланований для України, не включатиме броню, виготовлену із секретного сплаву, яка робить нову армійську версію такою смертоносною.

Федеральна політика забороняє експортувати такі Abrams. Існують інші пакети броні, які США можуть надати іноземним замовникам.

За словами Сабріна Сінґх, оголошений президентом США пакет оборонної допомоги Україні, який включає 31 танк Abrams M1, передбачає закупівлю для ЗСУ нових бойових машин.

«Частково цей пакет, про який ми оголосили, має на меті закупити нові танки для України», – цитує представницю оборонного відомства США Укрінформ.

Вона зазначила, що не може зараз окреслити часові рамки, коли Abrams M1 з’являться в Україні, уточнивши, що йдеться не про тижні, а про місяці.

Водночас представниця Пентагону зреагувала на зауваження, які з’явилися у медіа щодо начебто невеликої кількості американських танків для України.

«Я не вважаю, що батальйон танків Abrams для України – це символічно. Це реальні спроможності, які, безумовно, забезпечать Україні перевагу на полі бою», – наголосила Сінґх.

україна-сша західна техніка військова допомога abrams

Знак гривні
Знак гривні