Ракетна атака 26 січня: звідки російські війська били "Кинджалами"

26 січня російські окупаційні війська завдали чергового масованого ракетного удару по Україні. Росія використала 55 ракет.

Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Зазначається, що російські війська застосували ракети Х-101, Х-555, Х-47 «Кинджал», «Калібр», Х-59 повітряного базування з літаків Ту-95, Су-35, МиГ-31К та з акваторії Чорного моря.

780x585.jpg

З озера в одному з районів Київщини дістали уламки ракети X-55 після обстрілу 26 січня. Фото: Андрій Нєбитов/Телеграм

"Силами і засобами протиповітряної оборони Збройних Сил України знищено 47 крилатих ракет, 20 з них в районі столиці. Крім того, три з чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59 не досягли своїх цілей.

Мета росіян залишається незмінною – психологічний тиск на українців та руйнування критичної інфраструктури", – йдеться у повідомленні.

Як інформує "Мілітарний", Х-47м2 «Кинжал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета цього комплексу подібна до балістичних ракет ОТРК «Искандер». Максимальна швидкість ракети – 10 М. МиГ-31К здатний нести 1 ракету і вражати цілі на відстані до 2000 км. Також носіями ракет “Кинжал” можуть бути стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.

"Підкреслимо, що російські винищувачі МиГ-31К наразі базуються на території Білорусі та регулярно виконують завдання в небі. Про це свідчать дані моніторингової групи “Беларускі Гаюн”. Під час ракетної атаки по території України було зафіксовано зліт одного з цих літаків у парі з ДРЛВ А-50У ПКС РФ. Інформації про пуски ракет з території Білорусі наразі немає", – пише Український мілітарний портал.

Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі Liga.net повідомив, що російські окупанти під час масованого удару 26 січня запустили по Україні ракети Х-47 "Кинджал" з території РФ.

За його словами, удар завдавали саме з території РФ, а не з Білорусі, де часто проходять тренувальні польоти винищувачів МіГ-31К, які здатні нести це озброєння.

У пресслужбі ПС ЗСУ уточнили, що ракети запускалися з двох МіГ-31К. Один винищувач подібної моделі може нести лише один "Кинджал".

Нагадаємо, напередодні вночі РФ атакувала територію України дронами-камікадзе Shahed-136. "38 повідомлень про проліт ворожих безпілотників отримали ми під час нічної атаки дронів. Частину шахідів вдалося збити силам ППО, водночас ми фіксуємо і пошкодження цивільної інфраструктури через влучання", повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов. У Повітряних силах відзвітували, що збили 24 безпілотники.

росія-білорусь кинджали масована атака ракетний терор РФ

Знак гривні
Знак гривні