ЗСУ треба розробити нову стратегію наступу, щоб скористатися перевагами танків Leopard – FT

Успіх застосування танків Leopard 2 залежатиме від інтенсивності підготовки та потоку західної зброї та боєприпасів.

Про це у колонці для FT пише старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Франц-Стефан Гаді, інформує Zn.ua.

Експерт зазначає, що за дипломатичним ажіотажем з великими ставками навколо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 було втрачено важливу складову — військову реальність. Зокрема йдеться про те, який вплив ці машини матимуть на полі бою. Канцлер Олаф Шольц до цього тижня не дозволяв іншим країнам надсилати їх в Україну або надавати власні.

Побоювання канцлера щодо ескалації мали небагато сенсу, враховуючи постачання систем озброєння з більшою вогневою міццю. Деякі німецькі політики, які закликали до сміливіших дій, оголосили Leopard 2 ключем до перемоги Києва. Але і Шольц, і ці коментатори переоцінили вплив окремих систем озброєння на хід війни.

Leopard-2-A6-KMW-009.jpg

Leopard 2A6. Фото: mil.in.ua

Військова сила — це не єдина платформа. Вона спирається на структуру сил, доктрину, матеріально-технічне забезпечення та постачання, а також нематеріальні чинники, такі як моральний дух, підготовка та лідерство. Це сукупне ціле важко виміряти.

У випадку з Leopard 2 ефективність на полі бою значною мірою залежатиме від здатності України проводити так звані загальновійськові операції, які можна порівняти зі смертоносною грою в камінь, ножиці, папір, у якій сильні сторони однієї платформи чи системи зброї доповнюють сильні та слабкі сторони іншої.

Leopard 2 ідеально було б розгортати поряд з броньованими бойовими машинами піхоти, самохідною артилерією, системами протиповітряної оборони та засобами радіоелектронної боротьби. Цього можна досягти лише шляхом інтенсивної підготовки, змін у доктрині та постійного надходження західної зброї та боєприпасів. США лідирують у цьому виді загальновійськової підготовки на базі в Німеччині, де українські підрозділи навчають, як краще координувати ротні та батальйонні формування в бою.

Зараз Україна використовує свій парк основних бойових танків радянських часів для непрямої вогневої підтримки, а не для бойових дій танк-на-танк. Щоб повністю скористатися перевагами «Леопарда-2» (який має кращу броню та точнішу гармату, ніж російські танки), Києву доведеться розробити нову стратегію наступальних операцій.

Сила цих танків полягає в величезній кількості: для того, щоб мати значний вплив на полі бою, Україна повинна бути в змозі використовувати  принаймні одну бронетанкову бригаду до 100 Leopard 2. Це буде надзвичайно складно, але не неможливо, зазначає експерт.

стратегія поле бою танки leopard

Знак гривні
Знак гривні