"Швидке та гнучке рішення". Україна використовуватиме турецькі плавучі електростанції

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія Україна» (АТ «ЕКУ») підписав із турецькою компанією Karpowership меморандум про використання плавучих електростанцій для подолання енергодефіциту в Україні.

Про це повідомляє пресслужба АТ «ЕКУ».

Зазначається, що компанії спільно з національними та міжнародними організаціями планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Цієї потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні.

У межах співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування енергокораблів біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі. Для оцінки зазначеної можливості планується залучити уряди Молдови та Румунії, повідомляють в АТ «ЕКУ».

KPS_ECU_MOU.jpg

«Енергокораблі є швидким, надійним і гнучким рішенням для зменшення дефіциту електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну в отриманні необхідної енергії якнайшвидше», — сказала Зейнеп Харезі, комерційна директорка Karpowership.

Генеральний директор АТ «ЕКУ» Віталій Бутенко пояснює, що поки триває війна, будівництво нових енергоблоків для відновлення втрачених або пошкоджених генеруючих потужностей є неможливим, тож Україні потрібно шукати інноваційні рішення для подолання поточної кризи.

"Технологія Karpowership дозволяє відносно швидко розгортати нові генеруючі потужності з метою цільового спрямування до української мережі. Ми віримо, що це може призвести до зміни парадигми вирішення енергетичної кризи в Україні під час російських атак на інфраструктуру», — зазначив Бутенко.

Karpowership має флот із 36 енергокораблів, що менш ніж за 30 днів підключаються безпосередньо до електромереж країн. Судна компанії працюють на різних видах палива у 13 країнах, зокрема в Африці, Новій Каледонії та Бразилії.

енергетична криза україна-туреччина енергокораблі

Знак гривні
Знак гривні