Передача M1 Abrams – дуже значуща, росіяни мають непокоїтися – ексглава ЦРУ

Ексглава ЦРУ Девід Петреус і віцемаршал авіації США Шон Белл дали оцінку наданню західних танків Україні.

Про це повідомляє Sky News.

Колишній директор ЦРУ і командувач силами США й НАТО в Афганістані Девід Петреус заявив, що передача M1 Abrams в Україну є "дуже значущою" і що танки є критично важливими "символічно і по суті".

"З точки зору суті, танки, зрозуміло, є центральною частиною будь-якої загальновійськової наступальної операції", – сказав він.

"Потрібно мати не лише танки. Потрібно мати піхоту та бойові машини. Потрібно мати інженерів, щоб зменшувати перешкоди. Потрібно мати артилерію та іншу вогневу підтримку з непрямого наведення. Потрібна протиповітряна оборона, щоб не допустити до себе літаки противника. Усе це має об’єднуватися. Але це об’єднується навколо основних бойових танків", – зазначив Петреус.

Ексдиректор ЦРУ також сказав, що тепер Україна матиме найкращі західні системи, і це "дуже важливий" момент.

"Чи надає це значні нові можливості Україні? Запевняю, що так. Чи мають росіяни хвилюватися щодо цього? Безумовно".

Abrams_Image_WSH2020.jpg

M1 Abrams. Фото: asc.army.mil

Водночас віцемаршал авіації США Шон Белл заявив Sky News, що постачання танків в Україну буде "вістрям будь-якої української атаки на сухопутний міст між Кримом і Донбасом".

Військовий експерт сказав, що танки будуть "вирішальними" для будь-якого українського весняного наступу і додав, що Leopard 2 і M1 Abrams мають високотехнологічну броню і дуже потужну гармату, яка може вести точний вогонь вдень і вночі.

Белл зазначив, що можна пришвидшити підготовку екіпажів цих сучасних танків: "Якби Україна змогла залучити досвідчених танкових експертів, ця підготовка могла б бути проведена швидше, зокрема, використовуючи західні високотехнологічні симулятори".

Белл також повідомив, що Росія планує поставити на озброєння свій власний сучасний танк – Т-14 "Армата". "Насправді Т-14 ще не використовувався в бою, доступний в дуже обмеженій кількості і, як повідомляється, дуже ненадійний", – додав він.

Нагадаємо, 25 січня президент США Джо Байден оголосив про передачу Україні 31 танка M1 Abrams та підтвердив, що українські військові отримають два батальйони німецьких основних бойових танків Leopard 2 від країн Європи.

танки leopard abrams західна техніка військова допомога

Знак гривні
Знак гривні