Фото дня. Телескоп Вебба відкрив темний бік Хамелеона

Міжнародна команда астрономів за допомогою космічного телескопа НАСА імені Джеймса Вебба отримала детальний опис найглибших і найхолодніших крижаних елементів, виміряних на сьогодні у молекулярній хмарі.

На цьому зображенні, отриманому за допомогою ближньої інфрачервоної камери телескопа (NIRCam), видно центральну частину темної молекулярної хмари Хамелеон I, яка міститься на відстані 630 світлових років від нас. Холодний, розсіяний матеріал хмари (синій в центрі) підсвічується в інфрачервоному діапазоні сяйвом молодої протозорі Ced 110 IRS 4 (помаранчева вгорі ліворуч), що витікає з наднової. Світло від численних фонових зірок, видимих як помаранчеві точки за хмарою, можна використовувати для виявлення льодів у хмарі, які поглинають зоряне світло, що проходить крізь них.

Це дослідження є частиною проєкту "Льодовиковий період", однієї з 13 наукових програм Webb's Early Release Science. Ці спостереження покликані продемонструвати спостережні можливості "Вебба" і дозволити астрономічній спільноті дізнатися, як отримати найкращі результати від його інструментів. Команда "Льодовикового періоду" вже запланувала подальші спостереження і сподівається простежити шлях льодів від їхнього утворення до формування крижаних комет.

stsci-01gq5chesabwmhrf5na60a6mpf_0 (1).png

космос джеймс вебб наса наука

Знак гривні
Знак гривні