Скандал із закупівлями Міноборони: фаховий аналіз проблеми

21 січня “Дзеркало тижня” опублікувало розслідування Юрія Ніколова стосовно можливого завищення цін у 2-3 рази при закупівлі харчових продукти Міністерством оборони України. Як доказів був наведений скрін частини договору між Міністерством оборони та копія Додатка 13.1 до Договору “Каталог продуктів харчування”.

Публікація викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Команда Центру вдосконалення закупівель Київської школи економіки вважає, що цю дискусію можна і треба направити в максимально конструктивне русло, щоб покращити закупівлі МО. Нижче викладена позиція експертів.

На нашу думку, зробити остаточний висновок про наявність або відсутність зловживання при укладенні договору неможливо, тому що:

Один з висновків, який можна точно зробити станом на зараз, це що встановити факт завищення цін має уповноважений орган в сфері контролю, а саме Державна аудиторська служба України та інші органи контролю в межах своїх повноважень.

Під час перевірки необхідно не просто порівнювати ціни на товарні позиції, а перевірити:

Лише за наявності глибокого аналізу можна робити конкретні, а не поспішні висновки.

Поряд з цим ця історія ставить питання: як мають здійснюватися закупівлі для забезпечення військових, особливо під час правового режиму воєнного стану?

З одного боку публічність і прозорість процесу закупівель знижує ризики зловживань та сприяє кращим цінам за рахунок конкуренції. Але з іншого — наявність чутливої інформації, зокрема, щодо кількості військових та місць їхньої дислокації може бути використана ворогом.

На нашу думку, закупівлі можна проводити одним з таких способів:

З рекомендаціями експертів, завдяки яким сектор безпеки та оборони України зможе здійснювати закупівлі централізовано, більш ефективно та професійно, і підсумковим аналітичним дослідженням про стан закупівель Міністерства оборони України та сектору безпеки і оборони за період 01.01.—31.12.2021 року можна ознайомитися тут.

закупівлі скандал антикорупція міноборони

Знак гривні
Знак гривні