У США є докази, що китайські компанії продають Росії каски і бронежилети, – CNN

Адміністрація Байдена висловила занепокоєння Китаю щодо наявних у неї доказів того, що китайські компанії продали Росії нелетальне обладнання для використання в Україні.

Про це повідомляє CNN з посиланням на двох американських високопосадовців.

За словами джерел видання, у Білому домі намагаються з'ясувати, наскільки Пекіну відомо про ці транзакції.

Йдеться, зокрема, про бронежилети та каски, що не відповідає більш серйозній військовій допомозі, яку запросила Росія, кажуть співрозмовники CNN.

За словами одного з американських чиновників, передача обладнання "викликає занепокоєння", але наразі Вашингтону не зрозуміло, чи знає про це центральний уряд. Хоча державні підприємства домінують в економіці Китаю, не всі вони підлягають щоденному нагляду.

Деякі американські посадовці вважають, що китайський уряд знає про передачу обладнання і повинен вжити заходів, щоб зупинити її, сказав другий чиновник.

Хоча адміністрація Байдена все ще зважує вплив і загальне значення цієї підтримки, вона викликає дедалі більше занепокоєння серед владних кіл США.

Державний секретар Тоні Блінкен поїде до Китаю найближчими тижнями, і, як очікується, передача обладнанн стане темою для обговорення, сказав другий чиновник.

Якщо адміністрація Байдена дійде висновку, що центральний уряд Китаю навмисно надає допомогу російському вторгненню - або свідомо допускає її – адміністрація має вирішити, наскільки жорстко реагувати. Ще з перших днів війни головні помічники президента США Джо Байдена попереджали Пекін про потенційні наслідки, якщо Китай вирішить підтримати Росію в конфлікті.

Така пряма матеріальна допомога з боку китайського уряду також означатиме очевидне поглиблення самопроголошеного партнерства Китаю з Москвою, яке до цього часу виглядало ретельно вивіреним.

США вважають, що на початку повномасштабного вторгнення Росії Китай мав намір продати їй летальну зброю для використання в Україні, повідомив американський чиновник. Але відтоді Китай значно скоротив ці плани, сказала ця особа, і адміністрація Байдена розглядає це як перемогу.

китай-росія союзники рф сша глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні