Росія може наростити військовий потенціал протягом п'яти років, – міноборони Латвії

У найближчі п'ять років Росія може вкотре наростити військовий потенціал та сконцентрувати свої збройні сили.

Про це заявила міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце, передає Delfi.

Ситуація може змінитися, і найближчі п'ять років — це час, на думку військових, за який Росія могла б знову наростити свій військовий потенціал, заявила вона.

Тому Латвія повинна робити все можливе для зміцнення своєї обороноздатності, "щоб у критичний момент, якщо така настане, Латвія була повністю готова до можливої військової агресії", сказала Мурнієце.

Один з українських уроків — безпека постачання. Це означає, що ланцюжки постачання не повинні порушуватися, а боєприпаси та інше озброєння необхідно проводити на місці в Латвії із залученням місцевої промисловості, наголосила міністерка оборони.

Коментуючи російсько-українську війну, вона сказала, що і в розмові з міністром оборони Олексієм Резніковим, і на зустрічі у форматі "Рамштайн" загальна оцінка ситуації була такою, що два місяці – це критичний час, коли ЗСУ мають просунутися вперед, тому військові постачання зараз критично важливі.

Росія знову концентрує велику кількість солдатів і техніки біля кордонів України та на окупованих територіях. Про це йшлося як під час зустрічі з представниками українських збройних сил, так і на нараді у Рамштайні. З огляду на це Захід має надати всю можливу допомогу, щоб Україна досягла успіхів у своїй оборонній війні, заявила Мурнієце.

На зустрічі в Рамштайні більшість міністрів заявили, що щодня мають вирішальне значення і не можна відкладати постачання озброєння. "Сподіваюся, що буде відповідна реакція, і загалом на зустрічі була атмосфера порозуміння", - сказала міністр.

Коментуючи те, що на зустрічі не було ухвалено рішення щодо танків Leopard для ЗСУ, Мурнієце зазначила, що в Німеччині новий міністр оборони, і вона сподівається, що "це можливість визначити для Німеччини більш конкретну позицію".

Вона сказала, що на зустрічі прозвучала інформація, що, можливо, "далеко вже чути рик "Леопардів", але при цьому міністерка нагадала, що у розпорядженні західних країн є не лише танки Leopard, а й важка техніка іншого класу.

протидія рф союзники україни західна зброя латвія

Знак гривні
Знак гривні