Ще один союзник Росії: Південна Африка проведе військові навчання з РФ і Китаєм, країну підозрюють у продажі зброї Кремлю

23 січня міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров прибув до Південної Африки. Минулого тижня ПАР оголосила, що в лютому проведе 10-денні спільні морські навчання з Росією і Китаєм біля портового міста Дурбан і затоки Річардс-Бей.

Про це пише Reuters.

Видання зазначає, що Південно-Африканська Республіка є одним із найважливіших союзників Росії. ПАР відмовилася засудити вторгнення РФ в Україну, заявляє про свою неупередженість та утримується від голосування за резолюції ООН щодо війни.

Країна має тісні зв'язки з Москвою, яка підтримувала керівний Африканський національний конгрес, коли той був визвольним рухом, що виступав проти панування білої меншини. Південна Африка і Росія також є членами групи провідних країн з економікою, що розвивається (БРІКС), до якої входять Бразилія, Індія і Китай.

Південно-Африканська Республіка проведе спільні навчання з Росією та Китаєм на своєму східному узбережжі з 17 по 27 лютого. У збройних силах ПАР заявили минулого тижня, що навчання є "засобом зміцнення і без того процвітаючих відносин між Південною Африкою, Росією і Китаєм".

"Усі країни проводять військові навчання з друзями по всьому світу. Це природний хід відносин", – заявила міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор разом із Лавровим журналістам у столиці ПАР Преторії.

TASS_56979970 (1).jpg

Голова МЗС РФ Сєргєй Лавров і міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор. Фото: TASS

Як пише Moscow Times, Пандор подякувала Лаврову за "прекрасну зустріч" після переговорів, яка, за її словами, допомогла "зміцнити й без того хороші відносини" між двома країнами. Сидячи поруч із головним дипломатом Кремля, вона назвала Росію "цінним партнером".

Але зв'язки з Москвою викликали критику в країні, дехто звинувачує уряд у відмові від нейтральної позиції. "Стає все більш очевидним, що уряд ПАР відкрито стає на бік Росії", – сказав Даррен Бергман, депутат від головної опозиційної партії "Демократичний альянс" (DA). "Дружня взаємодія" з Росією є "недоречною", якщо вона не спрямована на те, щоб переконати її припинити свою війну в Україні, сказав він.

Минулого тижня фонд покійного південноафриканського архієпископа Десмонда Туту, лауреата Нобелівської премії миру, назвав заплановані військово-морські навчання "ганебними" і "рівнозначними заяві про те, що Південна Африка приєднується до війни проти України".

Стівен Грузд, керівник програми "Росія-Африка" Південноафриканського інституту міжнародних відносин, вважає, що проведення навчань в ПАР загрожує подальшою ізоляцією від Заходу і грає на руку Росії, зазначає "Голос Америки".

"Росія намагається показати, що вона не ізольована на міжнародному рівні, що вона має міжнародний військовий вплив. І Південна Африка, погоджуючись на проведення цих навчань або продовжуючи їх, підживлює цей наратив, який просуває Москва", – каже він.

Як пише The Telegraph, у ПАР депутати парламенту підозрюють, що влада країни продає зброю Росії. У грудні в південноафриканському порту на базі ВМС поблизу Кейптауна було помічено російське судно Lady R, яке, за даними США, раніше перевозило зброю для Росії.

За словами очевидців, на судно поклали невідомий вантаж. При цьому роботи велися переважно вночі, а територію навколо судна охороняли озброєні люди. Поки корабель перебував у Саймонстауні, у нього була вимкнена система автоматичної ідентифікації (AIS), яка передає координати корабля.

Депутат парламенту Південної Африки від опозиційного Демократичного альянсу Кобус Маре звернувся з письмовим запитом до міністра оборони країни Танді Модісі. Парламентарій вимагає пояснити, що робило підсанкційне судно в порту ПАР і чому його вантаж був засекречений. За словами Маре, “очевидно”, що агентство із закупівель озброєнь південноафриканського міністерства оборони Armscor пов'язане з ситуацією, адже воно оформило контракт з водіями, які перевозили вантаж.

союзники рф озброєння Росії ПАР

Знак гривні
Знак гривні