"Ворог набирає досвіду". У розвідці пояснили, як змінилися стратегія і тактика росіян і де вони наступатимуть

Заступник начальника ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький розповів в інтерв'ю Укрінформ, як найближчим часом можуть розгортатися події на полі бою. Наводимо основні тези розмови.

Скібіцький розповів про зміни у стратегії і тактиці росіян після призначення командувачем окупаційних військ начальника генштабу РФ Герасимова.

"Ми бачимо, як зараз переміщуються, куди перегруповуються їхні підрозділи повітряно-десантних військ. Це і є почерк Герасимова. Чому? Тому що на початку повномасштабної агресії ми чітко знали, що на всіх напрямках у другому ешелоні, по суті, в стратегічному резерві перебували десантники, а в наступі на Київ вони взагалі виконували основне завдання. Ми очікуємо, що й зараз буде більш активне застосування повітряно-десантних військ.

Мабуть, саме на цьому тлі й виникли непорозуміння між Герасимовим і командувачем повітряно-десантних військ. Насамперед через те, що при командуванні Герасимова повітряно-десантні війська Росії за перші пів року великої війни в Україні, майже наполовину були вибиті. А це елітні війська – 76-та дивізія, 106-та, 98-ма… До речі, остання була перекинута з Херсонського напрямку на інші, більш важливі за їхніми оцінками.

За словами Скібіцького, Герасимов не виконав те завдання, яке перед ним ставили – а це повна окупація Донецької і Луганської областей, – тож незабаром будуть активні бойові дії на Донецькому і Луганському напрямках.

"Лютий-березень будуть активні бойові дії, і саме в Луганській і Донецькій областях. Ми ще бачимо зараз перекидання 2-ї механізованої дивізії 1-ї танкової армії з Білорусі. Не виключаємо, що вони можуть знову спробувати зайти на нашу територію через кордон, це Куп’янський напрямок, можливе і відновлення наступальних дій з метою повернення під контроль раніше захоплених ворогом територій в Луганській області", – повідомив заступник начальника ГУР МОУ.

Скібіцький скептично оцінює можливість нового масштабного наступу росіян на північному напрямку: "Угруповання, яке зараз є, неможливо порівняти з тим, що було в лютому минулого року. Необхідно зрозуміти, що й ми готові, там проведено перевірки готовності підрозділів, які боронять північний кордон нашої держави, підготовлені відповідні оборонні рубежі, розгорнуто та посилено систему ППО".

Утім, наголошує Скібіцький, не варто недооцінювати росіян, адже вони не просто вчаться на помилках, а почали більш реалістично оцінювати потужність Сил оборони України.

Чим більше ми воюємо, тим більше вони роблять висновків. Вони зараз вибудовують чіткішу систему управління по всій лінії фронту, це ми чітко бачимо. Вони змінюють тактику застосування своїх підрозділів. Якщо рік тому це були БТГр, батальйоні тактичні групи, то зараз вони повернулися до класичної схеми – бригада, полк, батальйон. Вони почали створювати штурмові загони, які нараховують 140-160 осіб. Такі загони включають механізовані підрозділи, танки, артилерію, міномети, протитанкові засоби, щоб прориватися на окремих ділянках саме завдяки штурмовим діям.

А ще тактика «Вагнера», яка була застосована спочатку в Бахмуті, потім в Соледарі. Вони намагаються вести штурмові дії шляхом завдання потужних артилерійських ударів з метою повного знищення наших позицій оборони. І це – хвиля за хвилею йде, попри колосальні людські втрати, які вони несуть", – пояснив заступник начальника ГУР МОУ.

Скібіцький зауважує, що чим довше тривають бойові дії, тим більше досвіду набирає ворог. "Загроза в тому, що "теперішні російські відмобілізовані вже відрізняються від тих, які прийшли на нашу територію в жовтні", – додає генерал-майор.

Водночас він наголошує, що зброї на підрозділи, які зараз формуються в РФ, недостатньо: "Росіяни не виробляють її стільки, скільки втрачають. Москва почала знімати техніку і озброєння зі зберігання, з арсеналів, але воно стоїть теж 30 років і більше, потребує ремонту, обслуговування і ми це знаємо, скажімо, по 2-й дивізії 1-її танкової армії. Вони мали закінчити бойове злагодження ще першого грудня, а закінчили першого січня. Тобто, цілий місяць чекали, щоб дивізію укомплектували озброєнням, якого зараз у виробництві немає. У разі додаткового відмобілізування  500 тисяч осіб виникнуть ще більші проблеми з їхнім забезпеченням".

битва за донбас тактика рф стратегія рф мобілізація РФ

Знак гривні
Знак гривні