Громадяни більшості країн Заходу залишаються непохитними у своїй підтримці України, – опитування

Майже дві третини (64%) дорослого населення у 28 країнах світу продовжують уважно стежити за новинами про Україну. Нове опитування Ipsos показує, що глобальна громадська думка щодо конфлікту не зазнала значних змін з моменту повномасштабного вторгнення РФ і що громадяни більшості західних країн залишаються непохитними у своїй підтримці України.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Серед 13 країн Заходу, в яких Ipsos проводив опитування, 57% опитаних висловились за довготривалу підтримку України допоки Росія не забере свої сили з території України, а 48% підтримують надання Україні зброї та систем протиповітряної оборони. В США останній показник дещо вищий – на рівні 54%, хоча він і дещо впав в порівнянні з опитуванням громадської думки в США у березні-квітні 2022 року, коли 59% населення підтримало варіант із наданням Україні зброї.

«Глобальне дослідження Ipsos демонструє, що громадська думка й досі на боці підтримки України», – розповів генеральний директор зі зв’язків з громадськістю Ipsos Деррел Брікер.

Увага до України не зменшилась більш ніж на 5% ані в США, ані в інших восьми країнах, які є найбільшими партнерами США в НАТО. Втім, деякі аспекти опитування демонструють ризики втоми. Серед населення усіх 28 країн, опитаних Ipsos, у порівнянні з березнем-квітнем, дещо менша кількість респондентів погоджуються з тим, що їхня країна повинна приймати вимушених біженців з України, а також із тим, що «бездіяльність в Україні спонукатиме Росію до подальших військових дій в інших країнах Європи та Азії». 42% респондентів погоджуються з тим, що «проблеми України – не їхня справа, і вони не повинні втручатися», що на 3% вище, ніж було навесні.

Серед країн, де, за результатами опитування, найуважніше стежать за подіями в Україні – Індія, Японія, Швеція, Нідерланди, Польща та Іспанія, найменше – в Таїланді та Малайзії.

Абсолютна більшість опитаних – 70%, не сумнівається в тому, що їхні країни мусять підтримувати інші незалежні країни, якщо їх атакують. А більш ніж половина наголошує, що вони готові платити вищу ціну за паливо та бензин, щоб підтримати санкції проти Росії. Хоч дослідження і демонструє, що інфляція – найгостріше питання, більше людей вважають, що економічні санкції проти Росії необхідні для підтримки України, попри їхній вплив на ціни на енергоносії та продовольство, у порівнянні з тими, хто думає, що санкції проти економіки Росії не варті негативного впливу на економіку їхніх країн.

На цьому ж наголошує і гендиректор Ipsos Деррел Брікер: «Громадяни більшості західних країн кажуть, що готові витримувати вплив обмежень на імпорт російської нафти та газу, та хоча вони рішуче проти відправлення своїх військ до України, загалом вони не проти надання Україні військової допомоги».

Серед 13 країн Заходу – в тому числі країн-членів ЄС, НАТО й Австралії – дві третини населення погоджується з тим, що варто зберегти обмеження на імпорт російської нафти та газу, навіть якщо це означає, що вони повинні обмежити опалення цієї зими. Такі настрої переважають у більшості з цих країн окрім Угорщини, де менш як 40% людей готові платити вищу ціну за паливо та зменшити опалення взимку. Найбільший показник – у Великій Британії, де майже вісім з десяти опитаних готові піти на цей дискомфорт заради збереження санкцій проти Росії.

Серед опитаних у країнах НАТО переважна більшість у США, Канаді, Великій Британії, Франції, Нідерландах і Польщі підтримують надання їхньою країною зброї та/або систем протиповітряної оборони українським військовим. А 44% населення у 12 країнах НАТО підтримують ідею надіслати свої війська у країни НАТО, сусідні з Україною, в той час, як лише 31% виступив радикально проти цього. Найбільшу підтримку висловило населення Канади – 59%, у США показник на рівні 48%.

Однак в Угорщині та Італії, які входять до НАТО, більше опитаних висловились проти надання Україні зброї та/або систем протиповітряної оборони аніж за.

Серед опитаних у США 54% виступають за надання Україні зброї та/або систем ППО. Загальний показник по всіх 28 країнах значно менше за Велику Британію або США та становить у середньому 37%.

У більшості країн, де Ipsos проводив опитування, населення дещо більше підтримує ідею надіслати свої війська в Україну порівняно з березнем-квітнем. 36% в Канаді та Австралії, 33% – у Великій Британії та 32% – у Швеції опитаних підтримали б рішення їх урядів надіслати військових в Україну. В США показник на рівні 27%. Найбільшу підтримку ідея має в Індії – 43%.

соціологія україна-єс-сша підтримка україни опитування

Знак гривні
Знак гривні