Українські сапери навчаються розмінування в Камбоджі, яка все ще всіяна мінами

Група з 15 українських саперів 20 січня завершила тижневе навчання в Камбоджі, де експерти, які розміновують одну з найбільш забруднених мінами країн у світі, поділилися своїм досвідом.

Про це пише AP.

Видання зазначає, що Камбоджа все ще всіяна мінами, що залишилися після трьох десятиліть війни та внутрішніх конфліктів, які закінчилися в 1998 році, тоді як в Україні ця проблема є новою після повномасштабного вторгнення Росії.

Український сапер Станіслав Куликівський розповів журналістам, що його команда вдячна за навчання, зазначивши, що в Україні 13 саперів загинули під час роботи, 64 – зазнали поранення.

Куликівський сказав, що головним викликом для українських саперів є масштаб роботи, але вкрай важливо, щоб усі міни були знешкоджені до того, як люди повернуться до своїх сіл і міст. "Це передумова відновлення", – наголосив він.

1000 (1).webp

AP Photo/Heng Sinith

Протягом останнього тижня команда українців працювала на різних майданчиках, навчаючись користуватися передовим японським міношукачем, відомим як Advanced Landmine Imaging System.

Навчання продовжуватиметься за допомогою регулярних відеоконференцій, а команда з камбоджійських експертів вирушить до Польщі у квітні, щоб навчати більше українців, повідомив Оум Фумро, заступник генерального секретаря Камбоджійського центру протимінної діяльності.

За його словами, Камбоджа також надає Україні досвідчених службових собак і навчає, як використовувати їх для виявлення мін.

"Наші сапери мають досвід розмінування близько 30 років, і ми навчали багато країн, – сказав Оум Фумро. – Сьогодні ми пишаємося тим, що тренуємо українських саперів".

Камбоджійські сапери є одними з найдосвідченіших у світі, і за останнє десятиліття їх направляли під егідою ООН для роботи в Африці й на Близькому Сході.

У своєму звіті за 2022 рік неурядова організація Landmine Monitor включила Камбоджу й Україну до дев'яти країн з "масштабним" мінним забрудненням, що означає, що вони мають понад 100 квадратних кілометрів нерозмінованих полів.

розмінування міни камбоджа сапери

Знак гривні
Знак гривні