На озброєння ЗСУ прийняли автоматизовану систему управління “Дзвін-АС”

На озброєння Збройних сил України прийнято автоматизовану систему управління бойовими діями «Дзвін-АС».

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Резніков зазначив, що наказ було підписано 6 грудня. "Завершено важливий етап у сфері впровадження автоматизованих систем управління військами...Наші військові надзвичайно зацікавлені в АСУ стратегічного рівня і давно чекають її повноцінного розгортання", – сказав Резніков.

Навесні 2022 АСУ "Дзвін-АС" успішно пройшла відомчі випробування, а згодом й державні – тепер вона офіційно стала на озброєння ЗСУ і вже далі Генеральний штаб визначатиме параметри масштабування цієї системи.

Як відзначає Резніков, Міноборони також отримала схвальний висновок експертизи щодо комплексу спеціального ПЗ "Інтеграційна платформа "Дельта" – далі очікується цикл офіційних випробувань.

Як інформує Defense Express, АСУ "Дзвін-АС" – високоінтегрована автоматизована система управління та контролю бойовими діями стратегічного, оперативного і частково тактичного (бригада) рівня.

Система дозволяє в напівавтоматичному й автоматичному режимах генерувати документи бойового управління, створювати та відстежувати картографічну інформацію, отримувати вичерпні дані про власні війська, їх поточне і перспективне забезпечення, наявні розвіддані про війська противника, а також здійснювати розрахунки співвідношення сил і засобів, оптимальності їх застосування у різних сценаріях.

Автоматизована система управління "Дзвін-АС" відповідає вимогам, стандартам та принципам систем C4ISR країн-членів НАТО.

68e605b4bafab291-e1670486988666.jpg

АСУ "Дзвін-АС". Фото: mil.in.ua

Водночас, нагадує "Мілітарний", ще в кінці листопада народний депутат Ярослав Юрчишин повідомляв, що детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують кримінальне провадження щодо виконання дослідно-конструкторських робіт «Дзвін-АС».

За словами нардепа, Антикорупційне бюро розслідує «цілий «букет» статей кримінального кодексу, вчинених під час виконання робіт по ДКР «Дзвін-АС»: розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, в тому числі – військовими особами.

Юрчишин наголошував, що розгортання в армії системи, яка фігурує в розслідуванні НАБУ, «у найбільш відповідальний момент війни може призвести до фатальних наслідків».

Оборудки із системою автоматизованого управління військом викрили розслідувачі програми Bihus Info. За інформацією журналістського розслідування, на цю систему в Міноборони витратили 4 роки та 600 млн грн.

Тоді ж Асоціація виробників озброєння та військової техніки України спростувала інформацію, оприлюднену Bihus Info стосовно результатів виконання дослідно-конструкторських робіт по «ДЗВІН-АС».

Розробка української автоматизованої системи «Дзвін АС» велася з 2017 року, а завершена мала бути у 2019 році.

українські розробки зсу резніков

Знак гривні
Знак гривні