Незламність і відновлення. У деокупованих містах громади спільно саджають сади

У деокупованих Бучі, Ірпені та Бородянці громадські активісти разом з місцевими жителями і ветеранами висадили декоративні сади з деревами та квітучими рослинами.

Про це повідомляє "Хмарочос".

До проєкту «Сади» за ініціативи ГО «Місто-сад» долучилися місцеві жителі та ветерани, які, попри негоду, садили рослини як символ життя, незламності та відновлення.

«Війна забрала у багатьох українців найцінніше: близьких, рідних, спокій та відчуття безпеки у власному домі. Не забрала вона тільки віру у перемогу, яку всі ми наближаємо кожного дня. Схід і Південь досі частково окуповані, але Київська область, завдяки надзусиллям ЗСУ, сьогодні вільна.

Ми б не були українцями, якби одразу не почали прибирати й відновлювати те, що зруйновано окупантом. Окрім інфраструктури та будинків, частково знищена й неймовірна природа Київщини і чим швидше її буде відновлено – тим швидше розквітне наша країна після жахливих подій», – розповідає менеджерка проєкту Ліна Дорошенко.

Над головами літають ракети, лунають звуки повітряної тривоги, зникає тепло, освітлення, зв’язок, але люди гуртуються навколо спільного заняття – висадки рослин поруч зі своїми будинками. Для когось це стало елементом психологічної розрядки, для когось – способом зробити свій внесок у відновлення країни.

317470690_8315216225219330_5890467034664220166_n.jpg

Жителі Бучі висаджують бузок. Фото: Місто-сад

У Бучі висадили бузковий, у Бородянці – калиновий, а в Ірпені – кизиловий гаї. Висадці передувала тривала наукова робота й врешті було вирішено застосувати класичний прийом одночасного цвітіння, що характерний для українських садів і парків.

Наприклад, у Бучі поєднали сорти бузків незвичних кольорів – жовті та блакитні, та символічні сорти – «Леся Українка» і «Богдан Хмельницький». Композицію доповнюють бузина з декоративним листям та глід.

У Бородянці команда «Місто-сад» заснувала калиновий гай, як символ відновлення та продовження життя. Це сад колекційного типу (Viburniarium), де забезпечується послідовне цвітіння трьох духмяних різновидів калин. Також у композицію включено вербу, декоративний глід та незвичайну строкату бузину з червоними ягодами. А особливим акцентом є український бароковий сорт яблуні «Видубицька плакуча».

В Ірпені був створений кизиловий гай, основу якого складають столові сорти кизилу з жовтими, рожевими, червоними та чорними плодами. Їх доповнюють екзотичні сорти дерену, а також дерен японський (Cornus kousa) – дерево з рясними білими квітками, червоними їстівними плодами та графічною формою крони.

визволені території відновлення україни громади екологія

Знак гривні
Знак гривні