Зеленський став "найвпливовішою людиною Європи", а Путін – "невдахою року" за версією Politico

Президент України Володимир Зеленський очолив рейтинг Politico найвпливовіших людей Європи, водночас російського диктатора Владіміра Путіна видання назвало "невдахою року".

Politico про Зеленського

"Європа змінюється. Континент переоцінює свої стратегічні відносини, серйозно ставиться до оборони, переосмислює політику щодо торгівлі, вступу та енергетичної безпеки. У широкому сенсі, він переосмислює, що означає бути європейцем – і це значною мірою завдяки українському коміку, який став президентом.

Лише погляньте, як європейські лідери, які перемагають на виборах, біжать до Києва, щоб сфотографуватися з урочистим 44-річним чоловіком у його тепер культовій оливково-зеленій футболці. Стояти поруч з ним – ось як політики прагнуть, щоб їх бачили.

Зеленський переконав решту Європи в тому, що її майбутнє пов'язане з Україною – в це мало хто вірив до вторгнення Росії в лютому. Його комунікативні навички були ключовими. Його риторика чітко показує зловмисність російського режиму, проти якого він бореться, розвіюючи віру значної частини Європи – особливо в Берліні та Парижі – в те, що Москва може бути партнером".

Zelenskyy_NEW_cropB.webp

Ілюстрація: Пітер Стрейн

Politico про Путіна

"Мрія Володимира Путіна про велику Росію навряд чи здійсниться. Його повномасштабний наступ на Україну почав розвалюватися майже так само швидко, як і розпочався.

Путін давно прагне повернути Росії статус великої держави, який вона мала за часів Радянського Союзу. Натомість його вторгнення відкинуло його країну до третьорядного статусу, нездатної здолати супротивника, якого вона недооцінювала і якого зневажала. В умовах західних санкцій, коли її нафтовий експорт скорочується, а союзники дедалі більше відступають від смороду слабкості, Росія вдається до фіктивних референдумів і брязкання ядерною зброєю, намагаючись чинити тиск на Захід, щоб він дозволив Путіну створити видимість перемоги.

Інші б скоротили свої втрати та відступили, але впертість Путіна означає, що війна, найпевніше, затягнеться. Для Європи це і надалі означатиме нестримну інфляцію, захмарні ціни на енергоносії, дефіцит добрив і газу, що чинитиме тиск на економіку і політичну систему. Нездатність Путіна реалізувати свою мрію не означає, що він не буде продовжувати бути кошмаром для своїх сусідів".

Загалом до рейтингу Politico найвпливовіших людей Європи видання зарахувало 28 осіб: 18 чоловіків та 10 жінок. Половину місць у списку Politico посіли політики, решту 14 – дипломати, економісти, освітяни та кліматологи.

Європа рейтинги зеленський путін російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні