У Росії можна купити дані про їхніх шпигунів, а дезінформація РФ – жалюгідна, – засновник Bellingcat Гіґґінс

Росія настільки корумпована, що багато важливої для розслідувань інформації можна отримати на російських ринках даних. А методи, якими користується РФ для створення дезінформації – жалюгідні.

Про це в інтерв'ю DW розповів засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс.

"Росія корумпована згори донизу. Більшість нашої роботи з викриття шпигунів заснована на використанні даних, які ми отримуємо на ринках даних у Росії. Там усі, на всіх рівнях влади, тією чи іншою мірою займаються шпигунством. І багато даних продається публічно на громадських ринках. Це має бути незаконно, але нікого це не хвилює, тому що вас ніколи не спіймають, і ви можете заробити тижневу зарплату на одній угоді», – розповів Гіґґінс.

За його словами, Bellingcat так купував записи телефонних розмов, записи польотів, квитки, паспортні дані та іншу докладну інформацію.

«Річ у тім, що РФ – це фактично поліцейська держава. Вони збирають величезну кількість інформації про своїх громадян та навіть про своїх власних шпигунів. Тому ми змогли отримати записи телефонних розмов, які дозволили нам встановити не лише те, кому вони дзвонили, а й маршрути їхнього пересування. Ми використовували це у справі Скрипаля, отруєнні Навального та у багатьох інших справах», – зазначив засновник Bellingcat. 

"Наші матеріали ускладнюють діяльність деяких російських шпигунів. Була одна справа, якою ми займалися та нещодавно опублікували. Про жінку на ім'я Марія Адела, яка була світською левицею у Неаполі. Вона мала свій бутик і часто ходила на вечірки, була членом благодійної організації Lions club, створеної військовими місцевої бази НАТО. Виявилося, що насправді вона була російською шпигункою", – розповів він.

За словами Еліота Гіґґінса, рівень безпеки даних російських операцій дуже слабкий, адже вони використовують відкриті лінії зв'язку, а їхні інформаційні кампанії з виправдання воєнних злочинів, як-от у Бучі, є жалюгідними, адже є величезна кількість різноманітних доказів про страти цивільного населення російськими військовими: знімки з безпілотника, супутникові знімки, записи камер спостереження, свідчення свідків тощо.

"Я думаю, що в усіх останніх конфліктах сучасності, в яких ми хочемо притягнення до відповідальності за такі злочини, Україна є найкращою надією здійснення цього", – зазначив Гіґґінс.

bellingcat дезінформація шпигунство російська агентура

Знак гривні
Знак гривні