Чому виробництво дефіцитних 152-мм снарядів налагодили тільки зараз

У листопаді міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Укроборонпром налагодив виробництво дефіцитних боєприпасів радянських калібрів 152 та 122 мм. "Економічна правда" розбиралася, чому Міноборони не може відмовитися від "радянських" калібрів і чому виробництво снарядів запустили аж на восьмому році російсько-української війни. ТЕКСТИ наводять ключові тези статі.

Україна має на озброєнні значно більше радянських артилерійських систем, ніж західних. За словами менеджера проєктів концерну "Укроборонпром" Олега Болдирєва, артилерія західних зразків поки що не становить навіть половини від усього парку Збройних сил України.

Радянські системи досі відіграють важливу роль на полі бою. Снаряди калібру 152 мм використовуються на самохідних гаубицях "Акація", "Мста-С", "Гіацинт-С", буксированих гаубицях "Гіацинт-Б", "Мста-Б", "Д-20".

У недавньому звіті британського інституту оборонних досліджень RUSI зазначається, що з 2014 року Україна поновлювала свій артилерійський потенціал на базі радянських артсистем. За п’ять років кількість артилерійських дивізіонів зросла вдвічі, а от про боєприпаси для них не подбали. Велику частину снарядів радянських калібрів Україна втратила внаслідок вибухів на складах. З 2003 року по 2019 рік відомо про щонайменше 14 таких випадків.

Аналітики RUSI підрахували, що через вибухи у 2014-2018 роках Україна втратила 210 тис. тонн боєприпасів, більшість з яких були радянськими снарядами калібру 152 мм та ракетами для систем залпового вогню (РСЗО). Для розуміння: за ці ж роки війни на Донбасі ЗСУ використали 70 тис. тонн боєприпасів. Як наслідок з 24 лютого боєприпасів для підтримки радянських артилерійських систем ЗСУ вистачило лише на шість тижнів активної війни проти Росії.

Українська влада шукає снаряди радянських калібрів по всьому світу, але їх залишилося небагато. По-перше, сусідні країни з колишнього соцтабору переходять з радянської на натівську зброю калібру 155 мм. По-друге, на великих складах у Чехії та Болгарії у 2014 роках також були вибухи, схожі на диверсії.

Щоб бути менш залежною від постачань з-за кордону, Україна могла налагодити та масштабувати власне виробництво снарядів задовго до 2022 року. Однак усі спроби це зробити наштовхувалися на недбалість та корупцію.

За випуск боєприпасів до артилерії тодішня влада взялася лише на четвертому році війни, у травні 2017 року, через два місяці після вибухів на складах у Балаклії.

Після затягування через корупційні схеми на різних рівнях влади у серпні 2018 року "Укроборонпром" таки купив обладнання з Південної Кореї для виробництва боєприпасів. Станки на одному з підприємств урочисто представив тодішній президент Петро Порошенко. Однак після створення картинки в ЗМІ виробничі потужності "Укроборонпрому" відправили в простій.

Корупція та недбалість призвели до того, що серійне виробництво снарядів в Україні не розвивалося. Імовірно, кількість вироблених артилерійських снарядів до 2022 року далека навіть від того обсягу, що зараз ЗСУ вистрілюють за день.

da8e82d-snaryady-155-3.jpg

Снаряди від Укроборонпрому. Фото: Міноборони

На брифінгу 4 листопада 2022 року міністр оборони Олексій Рєзніков заявив, що "Укроборонпром" запустив серійне виробництво артилерійських боєприпасів калібрів 152 мм та 122 мм.

За словами менеджера проєктів "Укроборонпрому" Олега Болдирєва, до кінця жовтня концерн виробив кілька тисяч снарядів радянських калібрів. Зараз відомо, що державні підприємства вийшли на серійну потужність, тобто щомісяця постачають ЗСУ понад 1 тис боєприпасів.

Факт швидкого налагодження серійного випуску снарядів в умовах війни свідчить, що таку можливість Україна мала й раніше, однак мало нею користувалася.

Виробництво змогли налагодити всередині України, однак через ракетні обстріли його довелося розпорошити по всій території, що робить боєприпаси дорожчими за аналоги та позначається на обсягах випуску.

Самотужки "Укроборонпром" не може забезпечити повний цикл виробництва, тому залучає до процесу спеціалізовані підприємства з України та країн-партнерів.

Повну версію статті з описом корупційних схем, які завадили виробництву боєприпасів, можна прочитати тут.

боєприпаси корупція обороздатність артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні