Фото дня. Місця народження зірок у галактиці-супутнику Чумацького Шляху

Телескоп "Габбл" зафіксував яскравий спалах зірок серед пульсацій газу і пилу у Великій Магеллановій Хмарі – одній із найближчих до Чумацького Шляху карликових галактик.

Про це повідомляє NASA.

Розсіяне скупчення KMHK 1231 – це група зірок, слабко пов'язаних гравітацією. На знімку справа у верхньому куті можна побачити групу зір, оточених темно-червоною туманністю газу та пилу, що тягнеться по всьому зображенню. Астрономи кажуть, що колись там можуть утворитися нові зірки.

Помаранчевим і червоним кольорами на цьому зображенні позначено видиме і ближнє інфрачервоне світло відповідно.

hubble_kmhk1231.jpg

Фото: NASA

У NASA пояснюють, що розсіяні скупчення зірок трапляються в спіральних і неправильних галактиках, де зореутворення є поширеним явищем. Вони зазвичай формуються з однієї і тієї ж хмари газу і пилу, тому їхні зірки мають спільні характеристики, як-от вік і хімічний склад

Розсіяні скупчення зірок – це своєрідні лабораторії для вивчення того, як формуються і еволюціонують зірки, кажуть астрономи.

"Через кілька мільйонів років вони можуть розійтися по своїх галактиках. "Габбл" спостерігав за цим скупченням в рамках програми з вивчення того, як ультрафіолетове світло поглинається речовиною, що існує в просторі між Землею і Великою Магеллановою Хмарою.

Ця інформація допомагає астрономам виявити, скільки світла насправді випромінюють об'єкти в галактиці-супутнику Чумацького Шляху, що має вирішальне значення для визначення характеристик цих об'єктів", – розповіли у NASA.

космос чумацький шлях наса

Знак гривні
Знак гривні