Вибухи на аеродромах – один з найбільш стратегічно значущих провалів Росії

Росія, найімовірніше, тимчасово перекине важкі бомбардувальники на аеродроми розосередження після вибухів на авіабазі Енгельс у Саратовській області та на аеродромі Дягілєво під Рязанню.

Про це йдеться у свіжому звіті міноборони Великої Британії.

Зазначається, що ці літаки беруть участь у ядерному стримуванні Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні.

Енгельс є основною оперативною базою дальньої авіації Росії на заході країни, де базується понад 30 важких бомбардувальників.

Ці об'єкти розташовані набагато глибше на території Росії, ніж попередні подібні вибухи: Енгельс міститься більш ніж за 600 км від території, контрольованої Україною.

"Причини вибухів не підтверджені. Однак, якщо Росія визнає ці інциденти навмисними атаками, вона, ймовірно, розглядатиме їх як одні з найбільш стратегічно значущих провалів у захисті сил із моменту її вторгнення в Україну", – ідеться в повідомленні.

У британській розвідці додають, що російське командування, вочевидь, намагатиметься ідентифікувати й накласти суворі санкції на російських офіцерів, які вважаються відповідальними за допущення цього інциденту.

Водночас, як зазначають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), вибухи на стратегічних аеродромах у Росії можуть зірвати кампанію Кремля щодо завдання масованих ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури України.

На думку експертів ISW, українські сили, ймовірно, вразили стратегічні авіабази "Енгельс-2" і "Дягілево", "продемонструвавши здатність України завдавати ударів по російських тилах і, можливо, зірвати кампанію ударів по українській інфраструктурі".

"Декілька відомих російських блогерів стверджували, що українські диверсійно-розвідувальні групи мали завдати удару по авіабазі "Енгельс-2" з території Росії, стверджуючи, що або українські ДРГ діють на території РФ, або, якщо БПЛА були запущені з території України, що Москва перебуває під загрозою з української території", – ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, 5 грудня повідомлялося, що на російських стратегічних військових аеродромах сталися вибухи, що призвели до пошкодження літаків.

Tu-22M3-Dyagilyevo.png

Пошкоджений літак Ту-22М3. Фото: mil.in.ua

Як інформує "Мілітарний", в результаті удару по базі стратегічної авіації Повітряно-космічних сил РФ Дягілєво пошкодження отримав надзвуковий ракетоносець Ту-22М3 з реєстраційним номером RF-34110 («02» червоний). Він був споряджений крилатою ракетою Х-22 і, ймовірно, готувався до участі в обстрілах енергетичної інфраструктури України. За інформацією російських медіа, на базі “Енгельс” було пошкоджено два літаки.

Міноборони Росії звинуватило в атаці Україну. Натомість ГУР МО України заявило, що вибухи – "підтвердження деградації" військової інфраструктури РФ.

6 грудня з'явилися повідомлення, що вранці у місті Курськ також сталося загоряння в районі аеродрому.

"У результаті атаки безпілотника в районі курського аеродрому спалахнув нафтонакопичувач", – повідомив губернатор Курської області Роман Старовойт. За повідомленнями очевидців у соцмережах, атака безпілотника спровокувала масштабне займання.

Курськ-Східний – це аеродром спільного базування, який використовується як військовими, так і цивільними літаками. З 24 лютого, коли розпочалося російське повномасштабне вторгнення в Україну, цей аеродром не приймає цивільні літаки, а використовується у військових цілях.

ракетний терор РФ вибухи на аеродромах РФ авіація рф

Знак гривні
Знак гривні