В Україні застосовують польські зенітні комплекси С-125 «Newa SC» (ФОТО)

У соціальних мережах були опубліковані перші фото польських зенітно-ракетних комплексів С-125 «Newa SC» в Україні. Про передачу цих комплексів не повідомлялось жодною зі сторін.

Про це повідомляє "Мілітарний".

Український мілітарний центр припускає, що зенітні комплекси були передані до України ще влітку.

С-125 «Newa SC» (System Cyfrowy – цифрова система) це польська модернізація радянського зенітно-ракетного комплексу 60-х років С-125 “Нева-М”. Система розроблялась як комплекс для боротьби з маловисотними пілотованими та безпілотними аеродинамічними цілями в діапазоні висот 20-18000 метрів, на дальностях 3,5-25 км.

photo_2022-12-06_08-21-20.jpg

Фото: телеграм-канал NMFTE.

Комплекс проходив двоетапну модернізацію в рамках ухваленої наприкінці 90-х років урядом Польщі «Концепції розвитку збройних сил до 2012 року».

Перший етап модернізації «Неви» було здійснено 1992 року. Етап полягав у монтажі пускової установки на шасі танка Т-55, а антенна система, що входить до складу ЗРК, розміщувалася на колісному шасі від ракетної системи “Скад” (типу МАЗ). Таке рішення зробило комплекс самохідним та значно збільшило його мобільність.

Наступний етап модернізації почався 1996 року. Крім ракет, у комплексі «Нева» замінено майже все. У новому комплексі вбудовано два процесори обробки інформації про курс цілі та ракет. Їхня обчислювальна здатність дозволяє виявити повітряну ціль у складних умовах радіолокаційного придушування.

Модернізація дозволила підвищити дальність виявлення цілей. Дальність поразки залишилася незмінною, оскільки вона, переважно, визначається потужністю рухової установки ракети, а вона модернізувалася.

9792409_wyrzutnia-pzr-s125-newa.jpg

Пускова установка ЗРК С-125 «Newa SC». Фото: mil.in.ua

Після модернізації громіздка апаратура приймання-передачі «Неви» займає лише 1 кубічний метр. Змінено систему індикації – чотири монітори, необхідні операторам супроводу цілі, замінені на один. На ньому у цифровому вигляді відображається інформація як з радіолокаційного, так і телевізійного каналів. На моніторі офіцера наведення накладено додатковий екран із можливістю перемикання режимів відображення. Спрощено вибір режиму роботи радіолокаційних засобів під час боротьби з перешкодами.

У результаті модернізації зменшено на половину штат розрахунку ЗРК. «Нева-SC» отримує інформацію про повітряну обстановку на дальності до 300 км зі станції розвідки NUR польського виробництва, що належить до третього покоління.

Зросла, зокрема, ефективність та темп стрільби комплексу. Модернізація дозволила скоротити кількість пускових установок у дивізіоні з чотирьох до трьох (по 4 боєготових ракет) і одночасно збільшити кількість ракет, що перевозяться, до восьми. Досягнуто зниження кількості транспортних засобів ЗРК – всього 11.

Нова «Нева» більш стійка до перешкод. Комп’ютеризація та спрощення обслуговування дозволило зменшити склад бойового розрахунку ЗРК.

україна-польща зенітні комплекси військова допомога

Знак гривні
Знак гривні