Роспропаганда: у Берліні і Лондоні немає «наших святинь». Карта ТЕКСТІВ доводить зворотнє

Напередодні в одному з пропагандистських російських ток-шоу керівниця RT Маргарита Симоньян сказала, що Росія не наноситиме ядерний удар по Києву, бо там є «наші святині». Натомість бомбардувати західні столиці можна без обмежень, бо мовляв в Лондоні і в Берліні «наших святинь немає». Карта російських церков у Європі, яку ТЕКСТИ опублікували минулого тижня в рамках проекту «Бактерії «русского міра», доводить зворотне.

Шукати раціональне зерно у словах роспропагандистів справа невдячна. Зрозуміло, що «нашими святинями» українські церкви і монастирі ворог може вважати лише у своїх фантазіях. Так само і з мріями про взяття Києва, бо "ми вже були в Гостомелі". А от церковні мережі впливу в європейських країнах навряд чи можливо заперечувати.

В проекті «Бактерії «русского міра» ми зібрали карту храмів і парафій Російської православної церкви та Російської православної церкви за кордоном у європейських країнах. Таких місць пропагування «російського православ’я» - понад 400, і це лише в 19 країнах, які ми досліджували.

Screenshot 2022-12-04 at 12.27.58.png

Карта російських церков в Європі (19 країн)

Найбільше (понад 150) – їх у Німеччині, більше 50 – у Великобританії. Ще понад 60 – у Італії, більше 30 – у Франції. При цьому в Лондоні є щонайменше дві російські церкви (одна з них - Єпархіальний собор Успіння Божої Матері та Усіх Святих – розташована прямо поруч з Гайд-Парком), а в Берліні і передмістях – вісім.

Screenshot 2022-12-04 at 12.33.35.png

Від головної російської церкви в Сполученому Королівстві до Букінгемського палацу півгодини пішки

Чи є російські церкви в Європі фактором ризику? Коли в 2016 році росіяни відкрили свій «духовно-культурний центр» стінка до стінки з Палацом Альма в Парижі, де розміщуються служби Президента Франції, деякі дослідники навіть припускали можливе шпигунство.

279877-eiffel-tower-paris-france-.jpeg

Palais d'Alma і російська церква, вигляд з Ейфелевої вежі. Фото: monumentum.fr

Заради справедливості, варто відзначити, що багато храмів знаходяться в невеликих містах і селищах, і часто побудовані ще на початку минулого століття. Утім, чим можуть насправді займатися московські попи, нещодавно наочно продемонструвала Служба безпеки України. Тож цілком можливо, що їхнім європейським колегам теж варто було б придивитися до осередків «руського православ’я».

Повну інтерактивну карту можна переглянути в проекті «Бактерії».

пропаганда Церква Русский мир рпц

Знак гривні
Знак гривні