РНБО хоче законодавчо заборонити роботу УПЦ МП в Україні, СБУ продовжує рейди (ФОТО)

Рада національної безпеки та оборони 1 грудня доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Про це заявив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні відбулося засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти звʼязків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором.

Перше. РНБО доручила Уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

Друге. Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

316409467_497305032496412_2760868584716427189.width-1000.jpg

Після обшуків у Києво-Печерській Лаврі та храмах УПЦ МП на Рівненщині СБУ знайшла листівки такого змісту

Третє. Забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Четверте. Усім органам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі.

І пʼяте. Потребуємо підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави", – заявив Зеленський.

Читайте також: Що знайшла СБУ після рейдів у Лаврі та храмах УПЦ МП на Рівненщині (ФОТО)

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру священнику з Лаври, на богослужінні якого прославляли «русскій мір».

317663104_503232625236986_7712322006083546235_n.jpg

Фото: СБУ

Нагадаємо, 13 листопада священник ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив у Facebook відео, на якому прихожани в Лаврі співають "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается Матушка – Русь".

Після цього в СБУ запевнили, що ситуація не залишиться без відповідної реакції. «Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», – заявив керівник СБУ Василь Малюк.

В останній місяць СБУ проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи в об'єктах УПЦ (МП) у різних регіонах України. Під час перевірок спецслужба знайшла безліч антиукраїнських матеріалів, в яких заперечується незалежність України і просуваються наративи російської пропаганди.

Читайте також: Обшук єпархії УПЦ (МП) на Буковині: СБУ знайшла громадянство РФ у керівництва і російські методички (ФОТО)

Сьогодні, 2 грудня, співробітники Служби безпеки України здійснюють безпекові заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях.

318015290_503802135180035_1108228609895912134_n.jpg

Фото: СБУ

Зокрема йдеться про:

"Враховуючи збройну агресію рф, ціі заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского міра» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів", – повідомили в СБУ.

релігійна безпека сбу Рускій мір рнбо упцмп

Знак гривні
Знак гривні