Чи зможе Україна розвинути наступ узимку і що її може завадити, – Atlantic Council

Усе вказує на те, що війна затягнеться, попри блискучі успіхи української армії. Українським військовим варто зважено підійти до спокуси скористатися здобутим імпульсом і ослабленням ворога, зважаючи на виклик збереження тяжко завойованих здобутків впродовж зими.

Про це пишуть експерти з питань оборони Центру Скоукрофта в Atlantic Council, інформує Zn.ua.

Вони зауважують, що здатність України підтримувати бої проти Росії залежать від підтримки НАТО і США. Зважаючи на високі ціни на енергоносії й продукти, заклики зупинити війну будуть ставати дедалі гучнішими.

Взимку ЗСУ буде важко проводити той тип наступальних операцій, який вони успішно виконували до цього часу. Погода стане жорсткішою, умови на землі погіршаться, а пріоритети в підтримці та логістиці змістяться. Мобільність, маскування і розвідка в умовах бруду, снігу і низьких температур будуть проблемою.

«Запити ЗСУ про надання міжнародної допомоги змістилися від танків до ППО, а також матеріально-технічного забезпечення на зразок генераторів. Проблеми, притаманні бойовим діям в холодну погоду, можуть вплинути на процес прийняття рішень на користь консолідації здобутків замість подальшого просування», – пишуть експерти аналітичного центру.

Росія намагається зміцнити оборонні позиції на території, яку вона контролює на схід від Дніпра і поблизу Криму. Зважаючи на виклики з підготовкою і забезпеченням нещодавно мобілізованих солдатів, закріплення на вигідніших оборонних позиціях може дати необхідний час для підготовки нових підрозділів.

«Насправді це може бути російською тактикою, націленою завести ситуацію в глухий кут взимку, спираючись на більш укріплені позиції з наміром почати ротацію нових і забезпечених мобілізованих сил на фронт ближче до весни», – вважають експерти.

Тактичні реалії операцій в умовах холоду, швидше за все, вплинуть на обидві сторони. Сучасні армії розглядають «підготовку в холодних умовах» як незамінний набір навичок. 

«Недооцінка впливу зими на військові операції часто закінчується катастрофою. Озброєння виходить з ладу. Двигуни заїдають або взагалі не запускаються. Операції об’єднаних військ зриваються. Дуже низькі температури перешкоджають моторним функціям і продуктивності людей, які намагаються виконувати велику кількість військових завдань, особливо з часом», – пояснюють автори.

Вони пояснюють, що успіх у підтримці бойових дій напряму пов’язаний зі здатністю планувати, адаптуватися і передбачати потреби солдатів. Бруд і туман можуть зірвати сухопутні операції, скорочуючи швидкість і мобільність. Коли свобода пересування підрозділу підірвана, це може вилитися у втрату зв’язку з логістикою.

Затримки в забезпеченні впливають на оперативний темп. Перебої можуть сильно вплинути як на процес виконання, так і на результат планів. Поповнення запасів пального, боєприпасів і необхідного забезпечення стає набагато важчим завданням в умовах поганої погоди. Тому що системи та платформи доставки вразливі до впливу температур, опадів і туману. Експерти також пояснюють, що забезпечення зазвичай відбувається за допомогою численних систем, які поєднуються між собою. І вихід з ладу однієї з них може спровокувати ланцюгову реакцію, зірвавши роботу інших.

Експерти Atlantic Council вважають, що зараз головне питання для ЗСУ полягає в тому, скільки ще продовжувати наступ зважаючи на виклики зими, а також як розібратися з навантаженням на сили, які підтримували високий темп операцій. 

З одного боку, ЗСУ зараз мають найбільшу перевагу з початку російського вторгнення в лютому. Українська армія користується високим рівнем підтримки США і європейських союзників. А здобутки під час успішного контрнаступу підвищує українську рішучість. Ці фактори можуть переконати Київ спробувати скористатися імпульсом і перенести бої далі від Херсона і потенційно в Крим. Однак історично зима завжди грала на користь того, хто в обороні.

«Спроба відвоювати Крим була б експедиційною наступальною операцією, яка створила б серйозні проблеми з логістикою і підтримкою сил, зважаючи на кримську географію», – йдеться в статті.

Автори зауважують, що Крим перебуває під контролем Росії з 2014 року. І українській армії буде не просто проєктувати свою силу в цьому регіоні. Крім того, такий наступ напряму охопив би й акваторію навколо півострова.

ЗСУ могли б використати деякі свої наступальні можливості для асиметричного придушення російських сил у різних місцях вздовж контактної лінії, атакуючи російські механізми забезпечення без вступу в широкомасштабні бої на виснаження. Росія може спробувати відвести досвідчених офіцерів від лінії фронту, щоб краще підготувати й озброїти мобілізованих.

«Кампанія непередбачуваних і асиметричних атак з боку ЗСУ може  виявитися більш зручним способом зірвати російську здатність використати затишшя і краще розгорнути мобілізовані сили для наступальних операцій в майбутньому», – пишуть експерти Atlantic Council.

Найбільш консервативним підходом для України було б укріпити свої позиції на нещодавно визволених територіях і спробувати провести ротації підрозділів з фронту. Однак, цей підхід може дати Кремлю бажаний простір і час для кращої підготовки мобілізованих і покращення позицій перед весною. Автори також зауважують, що Росія, найпевніше, продовжить обстрілювати ракетами українську інфраструктуру, намагаючись зламати волю України і її союзників.

Експерти Atlantic Council визнають, що армія України перевершила всі очікування. Але визволити весь Донбас і Крим буде складніше, тому що Росія там зайняла оборонну позицію. Це дає їй певні вагомі переваги включно з інформаційною перевагою, спрощенням підтримки військ і планування. Крім того, у Росії в цих регіонах є закріплені фортифікації. В Харківській і Херсонській областях російські фланги були надто розтягнуті. Тепер, коли Росія вивела війська з цих регіонів і зайняла більш укріплені оборонні позиції, вона буде мати багато тактичних переваг. Зокрема, її лінії зв’язку будуть коротшими, а плани забезпечення не такими ускладненими.

стратегія контрнаступ зсу війна зима

Знак гривні
Знак гривні