Зовнішня політика США є досить єдиною щодо допомоги Україні, – Енн Епплбом

Перемога України над Росією – дуже важлива для американських національних інтересів та інтересів американської зовнішньої політики, і це розуміють обидві партії в Конгресі США.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла лауреатка премії Пулітцера, американська історикиня і колумністка Енн Епплбом.

За словами Епплбом, перемога України над Росією допоможе стримати Китай та Іран. Це змусить такі країни, як Венесуела, Білорусь і Бірма, двічі подумати перед тим, щоб починати подібні акти агресії.

"І я вважаю, що це полегшить проблеми Сполучених Штатів всередині й за їх межами із торгівлею, з клептократією тощо. І я не думаю, що в Білому домі чи на найвищому рівні навіть Демократичної та Республіканської партій у Конгресі є великі суперечки щодо того, чи це так.

Навіть нещодавно я чула, як лідер республіканської меншості у комітеті закордонних справ Сенату також говорив про Росію як про терористичну державу. Отже, це досить одностайний висновок, і він добре зрозумілий", – каже Епплбом.

Читайте також: Енн Епплбом: війна в Україні не закінчиться, доки Путін не програє

За її словами, є невелика частина правих республіканців і є невелика частина крайніх лівих, які скептично ставляться до будь-якого втручання в іноземні конфлікти з боку США.

Історикиня зазначає, що, можливо, через російський вплив чи російські зв’язки вони частково сприймають російські наративи про війну. Але зараз вони не домінують ні в Палаті представників, ні в Сенаті, і вони точно не впливові у Білому домі. Тому вони є суттєвим фактором.

"Між такою позицією і розумінням важливості допомагати Україні існує політична суперечка також і в кожній європейській країні. І на це важливо звернути увагу. Я впевнена, що взимку вона стане гучнішою. І ставатиме гучнішою в міру того, як війна може почати здаватися такою, що затягнулась. Або якщо з’явиться відчуття, що санкції почнуть відбиватися на Сполучених Штатах чи Європі, що, до речі, не є правдою ні в одному, ні в іншому випадку. Війна не є причиною поточних економічних проблем, принаймні точно не у США.

Але ви можете почути цей аргумент. Я не думаю, що це зараз впливає на американську зовнішню політику. Американська зовнішня політика, здається, є досить єдиною та досить чіткою щодо того, чому важливо допомагати Україні", – пояснює Епплбом.

Читайте також: Війна Росії проти України перетворилася на суцільний тероризм, – Енн Епплбом

Вона також зазначає, що в політикумі США є люди, які бояться ескалації.

"Вони бояться ядерного конфлікту, вони бояться безпосередньої участі США. І тому вони радше сповільнять допомогу Україні або втримають її у певних рамках.

Моя точка зору полягає в тому, що це неправильно. І що ми б швидше закінчили війну, і ми б швидше прискорили зміни, які мають відбутися всередині Москви, зміни політики всередині Москви, якби ми швидше допомогли Україні.

Але для українців я також хочу пояснити, що тут немає ніякої теорії змови. Я маю на увазі, що на Заході немає бажання затягувати війну. Немає бажання дозволити Росії виграти. Насправді це просто страх ескалації, страх надмірних зобов’язань", – резюмує Епплбом.

західна підтримка україна-сша глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні