Окупанти стратили сімох людей у селі на Херсонщині, серед них дівчинку-підлітка

У селі Правдине на Херсонщині виявили нові поховання і братську могилу. Як встановило слідство, під час окупації російські воєнні злочинці жорстоко стратили шість чоловіків та дівчинку-підлітка.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура, а про обставини воєнного злочину росіян пише NYT.

Згідно з повідомленням прокуратури, у квітні 2022 року під час окупації села на Херсонщині російські військові розстріляли в будинку сімох людей. Після цього окупанти підірвали будинок із їхніми тілами.

"За попередньою інформацією, в будинку перебували працівники фірми, які охороняли поблизу села зрошувальні агрегати, а також неповнолітня дівчина. Загиблих захоронили поблизу місця події, а дівчину – батьки на місцевому кладовищі", – йдеться у повідомленні.

316126969_499051925590207_4934995224601574212_n.jpg

Як зазначає NYT з посиланням на слова жителів села, один з юних охоронців, на ім'я Влад, зав'язав стосунки з дівчинкою-підлітком, яка зазнала жорстокого поводження з боку її вітчима. Щоб замести сліди, вітчим, який почав співпрацювати з окупантами, вигадав історію про те, що Влад та інші охоронці шпигують за росіянами.

Видання пише, що одного ранку в середині квітня сусід Анатолій Сікоза почув вибух біля будинку. Коли він підбіг, то побачив його зруйнованим. На землі, напівпоховані під уламками, лежали тіла шести з семи охоронців та дівчинки-підлітка.

317444523_2375963899247941_4520691234271547330_n.jpg

Ексгумація загиблої дівчини. Фото: Богдан Куценко/Фейсбук

"Сікоза наголосив, що він мисливець і знає дещо про смерть. "І я можу сказати, що вони загинули не від вибуху", – сказав він, додавши, що у кількох чоловіків руки були зв'язані за спиною, а очі зав'язані. Дівчина, за його словами, виглядала так, ніби її задушили.

Сікоза розповів, що російські солдати не дозволити поховати загиблих. З села втекло так багато людей, що дорогами бродили покинуті собаки. Вони знаходили тіла і починали їх розривати. Нарешті, через п'ять тижнів окупанти дозволили йому підготувати могилу для шістьох охоронців (тіло сьомого досі не знайшли), сім'я дівчини поховала її окремо", – йдеться у матеріалі.

Подробиці цієї жахливої історії описує й громадський діяч Богдан Куценко, додаючи, що колаборанта, який здав окупантам свою прийомну дочку і її друзів, ув'язнили. "Вітчим в усьому зізнався, і тепер у в'язниці. В його гаражі знайдено речі викрадені й відібрані в односельчан, вкрадені зі школи", – написав він.

колабораціонізм воєнні злочини рф херсонщина розслідування

Знак гривні
Знак гривні