Як працюють РПЦ і Гундяєв на інформаційному фронті проти України (ДОСЛІДЖЕННЯ)

У закликах до нападу на Україну РПЦ і Кремль працюють разом. Усі наративи влади та церкви транслюються через найпопулярніші російські медіа, які фінансуються за державний кошт. Дослідники Інституту масової інформації проаналізували, що російські пропагандисти писали про Україну та які заяви випускала РПЦ.

Аналіз охоплює верифіковані телеграм-канали російських медіа, що фінансуються за держкошти (РИА Новости, RT, ТАСС, КП та "Спутник") у період лютого – жовтня 2022 року (загальна кількість аудиторії постів за цей період становила приблизно 30 млн).

Дослідження показало, що найчастіше спікери РПЦ (включно з патріархом Кирилом та іншими церковними очільниками) генерували такі чотири наративи щодо України:

Усі ці меседжі найчастіше лунали безпосередньо з вуст головного керівника РПЦ Гундяєва та менеджерів різних департаментів РПЦ. Патріарх Кирило (Гундяєв) в березні благословив російських солдатів на війну, а у вересні, коли Путін оголосив мобілізації, в проповідях заявляв, що якщо російський військовий помре в Україні, то всі його гріхи анулюються.

Найчастіше патріарх Кирило висловлювався про те, що "українці та росіяни – єдиний народ".  Цей доктринальний наратив окупантів активно розписував Путін у своєму есе "Об историческом единстве русских и украинцев", яке було опубліковане на сайті Кремля в липні 2021 року.

Патріарх Кирило не раз переказував заяви російських пропагандистів про "бомбили Донбас". Це один з найтиповіших аргументів, щоб виправдати вторгнення росіян та російську агресію на території України.

Заяви на виправдання нападу на Україну звучали з вуст й інших представників РПЦ. У державних російських телеграм-каналах активно публікувалися пости із заявами начебто українського православного священника Московського патріархату про те, що "українці отримали війну за свої гріхи". 

636d79dd348c5-znimok-ekrana-2022-11-05-o-01-44-41.png

Державний пропагандистський тг-канал RT опублікував анонімний сюжет з виправданням військової агресії росіян проти України. І висловлює підтримку "спецоперації", оскільки "в РФ не було іншого вибору".

Агресивна воєнна пропаганда Росії використовує елементи сакралізації війни, надає їй божественного значення, новітнього хрестового походу проти "нечистих українців".

Крім того, досить часто звучать пропагандистські меседжі про те, що українці є терористами та що Україна – терористична держава.

Загалом, як показав моніторинг ІМІ, російська православна церква активно сакралізує війну, закликає росіян долучатися до мобілізації, заперечує самостійність України як держави та навіть говорить про те, що українці самі заслужили війну.

Повне дослідження з конкретними цитатами можна прочитати тут.

рпц російська пропаганда гундяєв

Знак гривні
Знак гривні