Як ЗСУ використовують гаубиці M101 (ВІДЕО)

OSINT-дослідники Ukraine Weapons Tracker оприлюднили кадри використання українськими військовими 105 мм гаубиць M101. Це перше підтвердження застосування ЗСУ цього озброєння.

Про це повідомляє "Мілітарний".

Гаубиці M101 Україні передала Литва. Інформація про передання цих гармат Україні з’явилася у вересні цього року. 105 мм гаубиці перебували на зберіганні в арсеналах збройних сил Литви.

М101 є короткоствольною артилерійською зброєю, що стріляє снарядами роздільно-гільзового заряджання. Для стрільби застосовуються осколково-фугасні, бронебійні, пристрілювальні, касетні осколкові та димові снаряди.

Затвор гаубиці горизонтальний клиновий, відкатні пристрої гідропневматичні, а маса ствола із затвором становить 483 кг.

Гаубиця М101 має надійний і зручний лафет, який вимагає від обслуги мінімум зусиль для приведення зброї в бойове положення.

Лафет має оригінальний щит, а гармата винесена максимально вперед для ведення вогню на великих кутах піднесення.

Причіпна гаубиця М101 буксирується вантажним автомобілем або артилерійським тягачем.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Литва активно допомагає Україні. Нещодавно литовці зібрали $750 тисяч на придбання трьох морських безпілотників для України.

Нині також завершується ремонт двох САУ PzH 2000 для військових України. Обидві PzH 2000 привезли до Литви наприкінці жовтня, на ремонт цих САУ потрібно близько місяця.

україна-литва військова допомога артилерія зсу зброя для України

Знак гривні
Знак гривні