Китай охопили протести проти карантину, які переросли в антиурядові

Після смертельної пожежі в Урумчі по всьому Китаю спалахнули протести проти карантинних обмежень. Народний гнів спрямований проти політики центрального уряду і панівної Комуністичної партії, що є нетиповою ситуацією для КНР.

Про це пише гонконзьке видання South China Morning Post.

Зазначається, що протести проти боротьби з пандемією COVID-19 спалахнули в Шанхаї та інших великих китайських містах, а також в університетських містечках, що стало серйозним випробуванням для лідерства Сі Цзіньпіна і його політики "нульового ковіду".

"Відкрита непокора є рідкістю в Китаї, особливо якщо вона спрямована проти центрального уряду і панівної Комуністичної партії.

Незвичайний прояв розчарування і громадського гніву стався через місяць після того, як Сі Цзіньпіна на національному з'їзді Комуністичної партії було втретє переобрано на посаду генерального секретаря, і він став найвпливовішим лідером Китаю з часів Ден Сяопіна", – зазначає видання.

Протести значною мірою спричинила смертельна пожежа в багатоквартирному будинку в Урумчі, столиці регіону Сіньцзян, внаслідок якої загинули 10 і були поранені дев'ять осіб. Трагедія, яка сталася 24 листопада, викликала масове обурення в інтернеті, оскільки багато хто вважав, що жертвам завадили евакуюватися антиковідні обмеження.

a41a0a06-c189-4fe2-acae-422c8d9d0933_b3ee84ec.webp

Фото: SCMP

Наступного дня сотні розгніваних жителів вийшли на вулиці Урумчі з вимогою припинити ізоляцію, яка вже 100 днів не дозволяє 4 мільйонам жителів залишати свої будинки.

Влада Сіньцзяну оголосила в суботу, що обмеження через коронавірус будуть зняті "поетапно", але ці запевнення не змогли зупинити протести, що поширилися на найбагатші міста країни й серед студентів, підкреслюючи зростаюче суспільне нетерпіння і невдоволення через майже три роки після початку пандемії.

У Пекіні та інших містах жителі зібралися, щоб протистояти місцевій владі через обмежувальні заходи й повторні тести на ковід. За повідомленнями, багато протестів також відбулися в університетах Пекіна, Сіаня, Нанкіна, Чунціна, Ченду, Вуханя та інших міст. Університетська молодь протестувала, скандуючи "Демократія, верховенство права і свобода вираження поглядів".

Найбільший протест відбувся в Шанхаї, найбільш густонаселеному місті й фінансовому центрі Китаю. В пам'ять про жертв у Сіньцзяні мітингарі принесли квіти, свічки й плакати з написом "Урумчі, 24 листопада, загиблі спочивають з миром" і вигуками "Зніміть ізоляцію з Урумчі, зніміть ізоляцію з Сіньцзяну, зніміть ізоляцію з усього Китаю".

"Ми не зробили нічого поганого і просто прийшли висловити власну думку, – сказала одна з жінок, яка очолила натовп, щоб заспівати національний гімн. – Вони навіть не дають нам свободи слова. Наші голоси мають бути почуті".

Як зазначає BBC, на акції протесту в Шанхаї люди відкрито вигукували гасла "Сі Цзіньпін, йди геть!" та "Комуністична партія, йди геть!".

В усіх містах, де спалахнули протести, силовики намагалися розігнати людей і силою придушити суспільне невдоволення.

Як пише AP, у понеділок, 28 листопада, після того, як люди вимагали відставки президента Сі Цзіньпіна під час протестів, влада послабила антиковідні правила в деяких регіонах, але підтвердила сувору стратегію Китаю щодо "нульового COVID-19", метою якого є ізоляція кожної інфікованої людини.

Уряд не прокоментував протести або критику на адресу Сі Цзіньпіна, що є наймасовішим проявом опозиції до Комуністичної партії за останні десятиліття. Не було офіційних повідомлень про те, скільки людей було затримано після того, як поліція намагалася придушити демонстрації.

ковід протести Китай

Знак гривні
Знак гривні