ЗС РФ чітко розглядають контрнаступ ЗСУ через Дніпро й Кінбурнську косу як можливий і дуже небезпечний – ISW

У свіжому звіті аналітики Інституту вивчення війни (ISW) розглядають російську оборонну схему на півдні України та оцінюються очікування щодо перебігу можливих військових операцій на цьому напрямку.

Російські військові чітко оцінюють, що українські сили можуть перетнути річку Дніпро та провести контрнаступальні операції на сході Херсонської області, можливо, загрожуючи всім критично важливим наземним лініям комунікацій (GLOC) з Криму на материк. ЗС РФ явно не розраховують на те, що зможуть перешкодити ЗСУ форсувати річку, а також не надають пріоритетності оборонним позиціям, які б зупинили таку переправу.

RussianDefensesinKhersonMap2d.png

Російські війська укріплюють свої позиції вздовж критично важливих наземних ліній зв'язку на сході Херсонської області для захисту від можливого майбутнього українського контрнаступу. Супутникові знімки показують, що російські війська приділяють першочергову увагу риттю окопів і спорудженню протитанкових укріплень типу "зуби дракона" вздовж доріг, які з'єднують російські війська на східному (лівому) березі Дніпра з південно-східними тиловими районами в Херсонській області та Криму, а також зі східними тиловими районами навколо Мелітополя у Запорізькій області.

Більшість цих польових укріплень розташовані безпосередньо на самих GLOC і здебільшого орієнтовані перпендикулярно до самих доріг. Таким чином, вони більше схожі на добре продумані блокпости, ніж на частини цілісних оборонних рубежів, які простягаються через декілька ліній комунікацій і полів. Російські війська також потужно укріпили 3-кілометрову смугу землі, що відокремлює Кінбурнську косу від материкової частини Херсонської області, а також уздовж пляжів на південь і схід від цієї ділянки.

Image 1 - overview of trenches_fortifications and tank obstacles_stepne ukraine_15nov2022_wv2s.jpg

Окопи, укріплення та танкові перешкоди поблизу окупованого РФ Степного, Херсонська область, 15 листопада 2022 року. Супутниковий знімок ©2022 Maxar Technologies

Image 2 - 05_closer view of trenches_novotroitsky_15nov2022_wv02s.jpg

Окопи поблизу окупованого Новотроїцького на Херсонщині, 15 листопада 2022 року. Супутниковий знімок ©2022 Maxar Technologies

Російські оборонні позиції свідчать про те, що російське військове керівництво розглядає перспективу українського контрнаступу через річку Дніпро як серйозну загрозу.

Масив російських укріплень на Кінбурнській косі та навколо неї засвідчує, що російські війська не розраховують утримувати позиції на самій косі, якщо ЗСУ розпочнуть на неї контрнаступ. Найпевніше, ЗС РФ з високою ймовірністю очікують, що українські війська займуть Кінбурнську косу, але мають намір не допустити їхнього просування на материкову частину Херсонської області та захистити від десантної атаки ділянку землі, що безпосередньо оточує з'єднання коси з материковою частиною Херсонської області.

Багатошарові лінії оборони надають російським військам кілька запасних позицій на випадок, якщо одна оборонна лінія впаде, а інші залишаться неушкодженими. Оборона біля коси свідчить про те, що російські війська стурбовані тим, що українські сили можуть закріпитися на косі або поблизу неї і використати цю базу для наступу із заходу на їхні оборонні позиції.

Російські оборонні позиції оптимізовані для захисту від українських сил, які можуть наступати вздовж GLOC, а не пересуватися по перетнутій місцевості, як це робили ЗСУ раніше. Російські війська зосередили більшість своїх оборонних позицій у кількох місцях на критично важливих наземних лініях комунікацій, встановивши лише кілька у відкритих полях між автошляхами.

Однак українські війська раніше проводили тривалі переходи по перетнутій місцевості в Харківській області, щоб скористатися своїм успіхом у прориві російських оборонних ліній під Балаклією, що дозволило їм швидше просунутися вперед і оточити російські опорні пункти, як-от Куп'янськ та Ізюм, і відтіснити російські війська від річки Сіверський Донець в Харківській області до міжнародного кордону на більшій частині області.

Більшість російських польових укріплень на сході Херсонщини, одначе, оптимізовані для захисту від проїзду вздовж доріг і будуть дуже вразливими в разі оточення на відкритій місцевості. Багато укріплень вздовж доріг не виходять далеко за межі самих доріг. Більшість таких позицій мають відкриті фланги, що закінчуються посеред полів. Багато з цих позицій не містяться на тактичній відстані підтримки одна від одної, що робить кожну з них вразливою для українського тактичного оточення.

Супутникові знімки показують, що російські війська побудували "зуби дракона" навколо своїх позицій безпосередньо на дорогах, але ці протитанкові рубежі не простягаються достатньо далеко у відкриті поля, щоб запобігти оточенню російських позицій українськими танками та іншими гусеничними машинами.

Image 3 - overview of trenches_fortifications and tank obstacles_velyka blahovischenka ukraine_15nov2022_wv2s.jpg

Image 4 - close up of trenches_fortifications and tank obstacles_velyka blahovischenka ukraine_15nov2022_wv2s (1).jpg

Окопи, укріплення та танкові перешкоди поблизу окупованої Великої Благовіщенки, Херсонська область, 15 листопада 2022 року. Супутниковий знімок ©2022 Maxar Technologies

Тактична вразливість цих оборонних позицій відображається в аналогічній вразливості на оперативному рівні. Російські війська опиняться під загрозою атак на свої незахищені фланги або навіть повного оточення, якщо українські війська зможуть форсувати річку Дніпро як у районі Херсон – Нова Каховка на північ від більшості російських укріплень, так і розпочати значну механізовану кампанію з бази на Кінбурнській косі або поблизу неї на захід від більшості укріплень.

Російські війська, можливо, намагатимуться затримати (уповільнити), а не захистити (зупинити) український наступ на східному (лівому) березі річки Дніпро. Російські війська, ймовірно, затримуватимуться доти, доки не зможуть розгорнути більше підкріплень, щоб зупинити або сповільнити прорив українських військ через другі й треті лінії оборони, які захищають критичні пункти пропуску до Криму і до західної частини Запорізької області.

ЗС РФ, найімовірніше, розмістили мобілізований особовий склад на перших лініях оборони й відтягнули досвідчені, професійні підрозділи на другі та треті лінії оборони, що може призвести до швидшого просування українських військ.

ISW вже зазначав, що російський мобілізований особовий склад здебільшого погано навчений, екіпірований і керований, що значно збільшує втрати й зменшує його готовність воювати. Укомплектування російських фронтових укріплень цими менш ефективними, менш організованими й погано оснащеними військами може призвести до їхнього розгрому або відступу швидше, ніж планувало російське військове керівництво, що потенційно може порушити російські очікування щодо часових і просторових чинників українського контрнаступу.

Російські зусилля з підготовки великих оборонних позицій на сході Херсонщини, незалежно від того, наскільки добре чи погано це зроблено, підкреслюють критичну важливість цієї місцевості для подальшого перебігу війни.

Наземні лінії зв'язку, які російські війська прагнуть захищати в Херсонській області, охоплюють майже всі інші маршрути, необхідні для ведення військових операцій на півдні України, включно з двома основними магістралями, що з’єднують материкову частину півдня України з Кримом. Втрата хоча б однієї з них, ймовірно, ускладнить логістику Росії, яка підтримує операції у східній Херсонській та західній Запорізькій областях.

Якщо українські сили закріпляться на сході Херсонської області, вони можуть загрожувати додатковим контрнаступом на Мелітополь із заходу, від якого російські війська, ймовірно, будуть намагатися захиститися.

ISW не дає жодних прогнозів щодо майбутніх українських операцій і не оцінює спроможність України провести контрнаступальні операції, про які йшлося вище. Російські військові, однак, чітко розглядають український контрнаступ через Дніпро та/або через Кінбурнську косу як можливий і дуже небезпечний. Вони доклали значних зусиль для створення оборонного масиву проти таких можливих українських операцій, але цей масив містить багато вразливих місць, які, як показали українські військові, можуть бути вдало використані.

стратегія тактика контрнаступ зсу херсонщина

Знак гривні
Знак гривні