Східна Європа нарощує виробництво зброї задля бізнесу й допомоги Україні, – Reuters

Збройні підприємства Східної Європи випускають зброю, артилерійські снаряди та інше військове обладнання темпами, яких не було з часів холодної війни, щоб допомогти Україні у її боротьбі з Росією.

Про це пише Reuters.

Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, Сполучені Штати та Британія надали найбільшу кількість прямої військової допомоги Україні, Польща на третьому місці, а Чехія на дев’ятому.

Усе ще побоюючись Росії, свого господаря радянських часів, деякі колишні країни Варшавського договору розглядають допомогу Україні як питання регіональної безпеки.

Але майже десяток урядовців, представників компаній і аналітиків, які розмовляли з Reuters, сказали, що конфлікт також відкриває нові можливості для збройової промисловості регіону.

"Беручи до уваги реалії війни, що триває в Україні, і видимий настрій багатьох країн, спрямований на збільшення витрат у сфері оборонних бюджетів, є реальний шанс вийти на нові ринки й збільшити доходи від експорту в найближчі роки", – сказав Себастьян Чвалек, генеральний директор польського концерну PGZ.

Державний оборонний концерн Польщі PGZ контролює понад 50 компаній, що виробляють зброю та боєприпаси – від бронетранспортерів до безпілотних авіаційних систем – і володіє частками в десятках інших.

Після початку повномасштабної війни Росії в Україні концерн PGZ вирішив вдвічі збільшити інвестиції в галузь – до 8 мільярдів злотих (1,8 мільярда доларів) протягом наступного десятиліття, розповів Чвалек.

Себастьян Чвалек сказав, що у 2023 році PGZ виготовить 1000 ПЗРК Piorun у порівнянні з 600 у 2022 році та 300-350 у попередні роки. За словами Чвалека, не всі ці переносні зенітно-ракетні комплекси вирушать до України, вони призначені й для інших замовників.

Компанія PGZ, яка, за словами її гендиректора, також постачає в Україну артилерійські й мінометні системи, гаубиці, бронежилети, стрілецьку зброю і боєприпаси, ймовірно, перевищить довоєнний план доходів на 2022 рік у розмірі 6,74 мільярда злотих.

Інші виробники також збільшують виробничі потужності й наввипередки наймають робітників, повідомили компанії та урядовці з Польщі, Словаччини та Чехії.

"Країни Східної Європи суттєво підтримують Україну, – зазначив професор Кільського інституту Крістоф Требеш. – Водночас для них це можливість розбудовувати свою військову промисловість".

Одразу після нападу Росії деякі східноєвропейські військові та виробники почали спустошувати свої склади зброї та боєприпасів радянських часів, які були добре знайомі українцям, поки Київ чекав на озброєння стандартів НАТО із Заходу.

Постачання в Україну включали артилерійські снаряди "східних" калібрів, такі як 152-мм гаубичні снаряди і 122-мм ракети, які не виробляються західними компаніями.

Коли ці запаси зменшились, виробники озброєнь збільшили виробництво як старого, так і сучасного обладнання, щоб забезпечити безперебійне постачання.

"Чеська Республіка була одним з потужних експортерів зброї, і ми маємо персонал, матеріальну базу і виробничі лінії, необхідні для збільшення потужностей", – сказав посол Чехії при НАТО Якуб Ландовський.

Україна отримала від чеських компаній озброєння й обладнання майже на 50 мільярдів крон (2,1 мільярда доларів), близько 95% з яких були комерційними поставками, повідомив заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечни. За його словами, чеський експорт озброєнь цьогоріч буде найвищим з 1989 року, причому багато компаній в цьому секторі додали робочі місця і потужності.

Давід Гак, виконавчий директор чеської компанії STV Group, розповів Reuters про плани додати нові виробничі лінії для малокаліберних боєприпасів і сказав, що компанія розглядає можливість розширити свої можливості для виробництва великокаліберних боєприпасів. За його словами, в умовах обмеженого ринку праці компанія намагається переманити працівників з автомобільної промисловості, що сповільнює темпи зростання.

Оборонні продажі допомогли Czechoslovak Group, яка володіє компаніями Excalibur Army, Tatra Trucks і Tatra Defence, майже подвоїти свої доходи за перше півріччя в порівнянні з минулим роком до 13,8 мільярда крон.

Вона збільшує виробництво як 155-мм снарядів НАТО, так і 152-мм снарядів східного калібру, а також відновлює бойові машини піхоти і танки Т-72 радянських часів, повідомив прессекретар компанії Андрій Циртек.

"Після початку російської агресії наші поставки для української армії збільшилися в рази. Більшість чехів все ще пам'ятає часи російської окупації нашої країни до 1990 року, і ми не хочемо, щоб російські війська наблизилися до наших кордонів", – сказав Циртек.

військова допомога оборонна промисловість зброя для України східна європа

Знак гривні
Знак гривні