Росія влаштувала черговий ракетний терор: наслідки і реакції

Сьогодні, 23 листопада, Росія завдала нової масованої атаки по українських містах, у більшості областей повідомляють про відключення світла та можливу відсутність водопостачання.

У Києві зафіксовано влучання в один з інфраструктурних обʼєктів. Міський голова столиці Віталій Кличко повідомив про трьох загиблих внаслідок ракетних обстрілів столиці. Серед них 17 річна дівчина.

У Вінницькій області теж лунали вибухи, внаслідок російських атак там відсутня електрика, призупинено роботу електротранспорту, обласний центр залишився без води.

У Київській, Дніпропетровській та Полтавській областях спрацювала ППО. Заступник голови ОП Тимошенко повідомив про влучення в житловий будинок у Київській області.

photo_2022-11-23_13-33-33.jpg

Ракетний удар по Київщині.

Внаслідок російської ракетної атаки на Київщині постраждали 20 людей, одна людина загинула, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба. За його словами, Київська область повністю знеструмлена, також частково немає опалення та водопостачання.

Світло зникло в Одеській області, Києві, Львові, Хмельницькому. Перебої з постачанням електроенергії також у Луцьку. Через відключення світла в Харкові зупинили весь електротранспорт.

Внаслідок влучання по електропідстанції на Львівщині без світла залишилися Яворівський, Червоноградський та Львівський райони області – загалом півтора мільйона осіб.

У Житомирі через знеструмлення відсутні водо- і теплопостачання. У Кіровоградській області є влучання по енергетичному обʼєкту, область знеструмлена, повідомив голова ОДА Андрій Райкович.

Знеструмлені вокзали Укрзалізниці переходять на резервне живлення, повідомили в «Укрзалізниці», поїзди затримуються.

Через російські ракетні удари від української електромережі відключилися Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС. Про це повідомив Енергоатом.

"Сьогодні, 23 листопада 2022 року, через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему.

Також через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС із енергосистеми. Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі", – йдеться у повідомленні.

Національна енергетична компанія «Укренерго» повідомила вдень 23 листопада, що аварійні відключення електрики у всіх регіонах України триватимуть з 14:45 упродовж найближчої доби.

«Ракетна атака ще триває, але вже є влучання по обʼєктах енергетичної інфраструктури. У всіх регіонах відбуваються аварійні відключення. Це необхідний крок для захисту електромереж від додаткових технологічних аварій та підтримки роботи енергосистеми.

Ремонтні бригади разом з підрозділами ДСНС почнуть ліквідацію пошкоджень одразу після закінчення повітряної тривоги. Але через мороз та льодяний дощ в деяких регіонах аварійно-відновлювальні роботи на обʼєктах, пошкоджених ракетами терористів, можуть тривати довше», – попередили енергетики.

В Укренерго нагадали, що при значній перерві в електропостачанні активується робота "пунктів незламності". Мапу таких пунктів по всій країні можна подивитись тут. Там будуть усі базові послуги: це електрика, мобільний зв’язок та інтернет, тепло, вода, аптечка. Безкоштовно і цілодобово.

Російський масований удар по Україні також спричинив відключення світла в Молдові, повідомив віцепрем’єр-міністр і міністр інфраструктури Андрей Спіну 23 листопада.

«Ми маємо повторення ситуації 15 листопада. Внаслідок російського бомбардування української енергетичної системи протягом попередньої години ми маємо масштабні відключення електроенергії по всій країні», – повідомив він.

Як спрацювала ППО

Як повідомило Командування повітряних сил, від початку повітряної тривоги Росія випустила близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр». Із них сили ППО збили 51 ракету. На півдні також вдалося знищити пʼять ударних безпілотних літальних апаратів типу «Ланцет».

photo_2022-11-23_16-38-11.jpg

«23 листопада держава-терорист вчергове завдала масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури України із літаків стратегічної авіації та кораблів Чорноморського флоту. Пуски здійснено із 10 літаків-ракетоносців Ту-95мс з районів Волгодонська Ростовської області та Каспійського моря, а також із двох малих ракетних катерів з акваторії Чорного моря.

Загалом було випущено близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр». 51 ракету знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Крім того, на півдні країни знищено п’ять ударних безпілотних літальних апаратів типу «Ланцет», – йдеться у повідомленні.

Політична реакція

У Міністерстві закордонних справ вже відреагували на чергову ракетну атаку РФ. «Росія святкує своє визнання терористичною державою новим ракетним терором проти столиці України, інших міст. Для тих, хто ще сумнівається, має бути зрозуміло: Росія має бути визнана терористичною державою в усьому світі, а Україна має якомога швидше отримати всі необхідні системи ППО», – написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Після сьогоднішнього масованого обстрілу секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що після такого терору не може і йтися про мирні переговори з РФ.

Західні дипломати у Києві відреагували на черговий ракетний удар Росії. Зокрема, посол Великої Британії Мелінда Сіммонс написала, що через вибухи у Києві продовжить працювати у підвалі. Посол США Бріджит Брінк заявила: «Я вже бачила силу українського народу, і я знаю, що спроби РФ підкорити Україну, зануривши її у холод і темряву, зазнають невдачі. Стоїмо поруч з Україною».

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кишинів не може довіряти режиму Росії, який вбиває одних людей та залишає інших без світла та тепла.

"Росія занурила Молдову у пітьму. Війна Росії в Україні вбиває людей, руйнує житлові будинки та енергетичну інфраструктуру… Ми не можемо довіряти режиму, який залишає нас без світла і тепла, який навмисне вбиває людей тільки для того, щоб тримати інші народи у злиднях та приниженні", – зазначила Мая Санду

За матеріалами Радіо Свобода, Forbes.ua, Бабель.

удари по енергосистемі масована атака ракетний терор

Знак гривні
Знак гривні