Шпигунська хвиля у Швеції: затримання російського подружжя – лише верхівка айсберга

Служба державної безпеки Швеції (СЕПО) розслідує справу щодо чотирьох осіб, яких підозрюють у шпигунстві на користь іноземної держави. Але вони не єдині, хто намагається розкрити шведські таємниці.

Про це повідомляє шведське видання Aftonbladet.

Зранку 22 листопада спокій в тихому житловому районі Стокгольма раптово порушили вертольоти шведських збройних сил. Шведська служба безпеки, Національний оперативний департамент поліції та Збройні сили Швеції у рамках операції "Спис" спільно штурмували резиденцію, спустившись на дах однієї з вілл.

Керівник оперативного департаменту поліції Стефан Гектор описує операцію як масштабну, із залученням великої кількості засобів і людей.

Метою операції було затримання двох осіб: чоловіка, підозрюваного у шпигунстві на користь іноземної держави, та його дружини, підозрюваної у співучасті. Обоє були заарештовані.

Йдеться про російське подружжя у віці 60 років, яке емігрувало до Швеції понад 20 років тому. За час перебування у Швеції подружжя керувало компаніями з імпорту та експорту електронних компонентів та промислових технологій з річним оборотом понад 30 млн шведських крон.

Чоловіка підозрюють у тому, що він міг використовувати ці компанії як базу для незаконної розвідувальної діяльності на користь іноземної держави, яку він здійснював за посібництва дружини понад 10 років.

Снимок экрана 2022-11-23 100001.png

Поліційна машина у передмісті Стокгольма, де жила російська пара. Фото: Jimmy Wixtröm

За десять днів до цього інциденту у Швеції двом братам висунули звинувачення у шпигунстві на користь Росії упродовж 10 років. Як пише BBC, обидва працювали на служби безпеки Швеції, а один був старшим менеджером урядової установи.

Правоохоронці вважають, що 42-річний Пейман Кіа та 35-річний Паям Кіа працювали разом, щоб передавати інформацію російській військовій розвідці ГРУ. Обох звинувачують у шпигунстві за обтяжливих обставин, а Пеймана Кіа також у грубому несанкціонованому поводженні з секретною інформацією.

Головний прокурор підрозділу національної безпеки Швеції Пер Ліндквіст назвав цю справу дуже складною для розслідування й додав, що чоловіків підозрюють у "дуже серйозних злочинах, спрямованих проти системи розвідки та безпеки Швеції".

"Той факт, що обидва випадки були розкриті в короткі терміни, викликає занепокоєння і водночас радість", — прокоментувала Aftonbladet хвилю затримань Кароліна Ангеліс, яка 20 років працювала офіцером-розвідником у військовій розвідці.

"Тривожно, що це настільки поширене явище, але також добре, що Служба безпеки викриває те, що відбувається. Той факт, що зараз відбувається більше викриттів, може бути частково пов'язаний із тим, що спостерігається більша активність з боку іноземних держав, ніж це було в минулому", — додала вона.

Шпигунство ведеться проти шведської промисловості, шведських збройних сил, але також спрямоване проти політичних рішень, каже експертка з питань розвідки.

І вона не думає, що це припиниться, якщо чотирьох людей, заарештованих СЕПО, визнають винними у шпигунстві. "Це лише верхівка айсберга. Вони далеко не єдині, хто шпигує на користь іноземних держав у Швеції", — каже Ангеліс.

спецслужби рф швеція шпигунство

Знак гривні
Знак гривні