ЗНО у 2023 році не буде: що натомість пропонує Міносвіти

У Міносвіти заявили, що ЗНО-2023 провести неможливо, й оголосили про альтернативний варіант – національний мультипредметний тест.

«З міркувань безпеки та через складності логістики проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі не є можливим. Тому Міністерство освіти й науки України як альтернативу розглядає проведення у 2023 році удосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ)», – повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Відомство ініціювало підготовку спеціального законопроєкту, який дозволить проводити НМТ у 2023 році. Змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України. 

Національний мультипредметний тест є різновидом зовнішнього незалежного оцінювання, який проводиться в тимчасових екзаменаційних центрах у комп’ютерному форматі та охоплює питання з декількох предметів. 

Планується, що у 2023 році НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки. 

Обов’язковий блок НМТ буде складатися з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України, однієї з іноземних мов (на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мова). 

В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. 

Тестування відбуватиметься у червні – липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій.

НМТ може бути проведено в Україні та в окремих іноземних країнах. Рішення про проведення НМТ за кордоном та можливий перелік країн прийматиметься навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації.

Шкарлет зно освіта мон

Знак гривні
Знак гривні