Іран здатен виготовляти для Росії не більш як 20 безпілотників на місяць, – Die Welt

Безпілотники-камікадзе з Ірану ідеально вписуються в стратегію Путіна з тероризування українського цивільного населення. Але останнім часом вони відіграють другорядну роль у хвилях атак. Це пов'язано з тим, що безпілотники мають суттєвий недолік.

Про це пише Die Welt, інформує Zn.ua.

Згідно з оцінками уряду України, Росія домовилася з Іраном про продаж 2200-2400 безпілотників, які Москва використовує у війні. Іранська опозиційна група «Організація моджахедів іранського народу», яка керує таємною мережею в країні, говорить навіть про 3500 апаратів.

Але колишній пілот ВПС Ірану Бабак Тагваї, який тепер живе в Лондоні, сказав Die Welt, що ці цифри перебільшені.

«Серійні номери збитих Schahed-131 і Schahed-136 говорять, що Росія отримала приблизно по 100 одиниць кожної моделі», – сказав він, додавши, що виробляти безпілотники не так легко, як кулемети чи гранати.

«Це складне виробництво, яке потребує часу. В кращому разі Іран може щомісяця збирати 20 безпілотників, щоб потім передати їх Росії», – пояснив Тагваї.

Die Welt пише, що пояснення іранського експерта можуть пролити світло на те, чому Росія застосовує іранські безпілотники саме так, як вона це робить. Минулого тижня під час масового обстрілу української інфраструктури дрони-камікадзе грали незначну роль. Українські сили протиповітряної оборони збили лише 10 безпілотників. При цьому, вони знищили 73 російські ракети. І це має дивний вигляд, зважаючи на те, що іранські безпілотники в рази дешевші, ніж ракети Х-101, якими Москва обстрілює Україну.

Тож Die Welt робить висновок, що в російської армії немає великих запасів безпілотників-камікадзе. Інакше вона б використовувала їх більш інтенсивно і не лише в тилу, а й на фронті. Видання пояснює, що виробництво безпілотників в Ірані контролює «Корпус вартових ісламської революції», який має великий вплив на Збройні сили країни й економічне життя загалом. Тегеран вже багато років живе під тиском міжнародних санкцій. Тож «Вартові ісламської революції» збудували таємні схеми, щоб обходити всі обмеження.

Попри це, Ірану важко масово закуповувати на чорному ринку компоненти, необхідні для промислового виробництва. Тим більше, що місяць тому ЄС запровадив нові санкції, спрямовані проти компаній, які складають іранські безпілотники. Вашингтон теж схвалив новий пакет санкцій, націлений проти компаній, авіаліній і транспортних фірм, пов’язаних з «Вартовими ісламської революції», через які Іран отримує важливі деталі.

Тагваї вказує на ще одну проблему. На його думку, «Вартові ісламської революції» точно не раді, що Shahed-131 і Shahed-136 забирають з їхніх складів і відправляють Росії. Тому що існує ризик скорочення їхньої власної сили. «Вартові ісламської революції» хочуть зберегти домінування в Ірані й мати змогу забезпечувати своїх союзників за кордоном. Серед них бійці «Хезболли» в Лівані, хусити в Ємені, а також соціалістичний режим у Венесуелі. Тому іранські «Вартові» не можуть допустити, щоб їхні склади були напівпорожні.

Водночас, як повідомляє The Washington Post з посиланням на дані розвідок, на початку листопада Росія уклала з Іраном угоду про виробництво безпілотників на своїй території. Деталі ірансько-російської угоди остаточно узгодили під час візиту російської делегації на чолі із секретарем Ради Безпеки РФ Ніколаєм Патрушевим у Тегеран, йдеться у матеріалі.

«Ця угода, якщо вона буде повністю реалізована, означатиме подальше поглиблення російсько-іранського альянсу, який уже надав вирішальну підтримку невдалій військовій кампанії Москви в Україні. Придбавши власну конвеєрну лінію, Росія могла б різко збільшити свої запаси відносно недорогих, але дуже руйнівних систем озброєнь», – пише WP.

росія-іран іранські дрони союзники рф обстріли енергосистем

Знак гривні
Знак гривні