Окупант з бригади "бучанських катів" підтвердив злочини на Київщині і готовий свідчити в суді

Російський військовий із бригади, яку звинувачують у злочинах у Бучі, Нікіта Чібрін підтвердив численні злочини армії РФ під час окупації Київщини. Він втік із фронту, нині переховується в Іспанії й стверджує, що готовий свідчити про воєнні злочини російських військових.

Про це повідомляє російський проєкт The Insider і британське видання The Guardian.

Чибрін, який воював в України у складі 64-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади, заявив про готовність дати свідчення у міжнародному суді: "Мені нема чого приховувати. Це злочинна війна, яку розпочала Росія. Я хочу зробити все можливе для її закінчення".

Він розповів, що росіяни під час окупації Київщини займалися мародерством та чинили насильство проти цивільних.

"Достеменно знаю, що були факти мародерства. Я бачив, як брали машини у Липівці та Андріївці, бачив, як ламали машини, які не могли завести, руйнували будинки. Мабуть, у них дах поїхав, мовляв, у нас сила, у нас танки, у нас БМП, зброя тощо. "Синдром Рембо" включався. Брали прикраси із будинків, мобільні пристрої», – розповів російський військовий.

_127726901_gettyimages-1239950818.jpg.webp

Липівка після російської окупації, квітень 2022 року. Фото: Getty Images

Також Чибрін підтвердив факт зґвалтування російськими солдатами жінок в Андріївці: «У них через це все їхав дах. Багато хто знаходив у будинках алкоголь і випивав. Був випадок в Андріївці, коли зґвалтували матір та доньку. Четверо хлопців зробили це. Один втік, решту товариші по службі та командування побили табуретками. Їх узагалі хотіли розстріляти. Їх не можна було звинуватити, бо не було доказів, тому їх звільнили».

За словами Чибріна, російські військові перебували в жахливих умовах, а командування постійно чинило фізичний та психологічний тиск на них, погрожувало відрізати геніталії за відмову йти на фронт чи за здачу в полон.

Військовий окупаційної армії РФ розповів, що прикидався на фронті божевільним, щоб його не відправили на передову. В армію Чибрін пішов влітку 2021 року — за його власним визнанням, через фінансові проблеми. Перший місяць війни він провів у селі Липівка за 50 км від Києва. У цей період його товариші по службі влаштували геноцид у Бучі та Андріївці. Сам він стверджує, що не зробив жодного пострілу.

16 червня Чибрін втік з України, сховавшись у вантажівці, яка прямувала до Росії. Після втечі він зв'язався з правозахисниками з Gulаgu.nеt, щоб ті допомогли йому покинути Росію. Чибрін заявляє, що сім'я від нього відмовилася як від "зрадника Батьківщини".

15 листопада він приземлився в Мадриді, де одразу попросив політпритулку. Як стверджує Gulagu.net, військовий окупаційної армії РФ погодився співпрацювати з правосуддям і дає свідчення у спецвідділі боротьби з геноцидом народів, який розслідує воєнні злочини.

Читайте також: Як деградувала російська армія зсередини: розповідь десантника, який втік із Росії

Нікіта Чибрін є другим відомим російським військовослужбовцем, який втік з Росії після участі у повномасштабному вторгненні в Україну. Першим був Павєл Філатьєв, колишній російський десантник, який виїхав з країни після написання мемуарів з критикою війни.

окупація київщини воєнні злочини рф армія РФ

Знак гривні
Знак гривні