Три сценарії розвитку війни в Україні – The Economist

Найкращий сценарій розвитку війни для України водночас є найнебезпечнішим, зазначає The Economist. Наводимо переклад тексту.

Будь-який досвідчений аналітик розвідки міг би посміятися, якби йому сказали в березні 2022 року, що через вісім місяців Україна все ще буде незалежною державою, що українська армія вб'є або поранить 80 000 росіян, що флагманський корабель Чорноморського флоту Росії буде на дні моря і що українські військово-повітряні сили все ще літатимуть.

Україна перевершила всі очікування. Вона виграє війну. Але наближається зима, і Росія мобілізується. Розглянемо три сценарії на наступний рік.

Перший сценарій

Росія вириває перемогу з пащі поразки. Російська армія стабілізує лінію фронту протягом зимових місяців, одночасно формуючи нові батальйони з нещодавно мобілізованих новобранців. Тим часом республіканці в США блокують нові пакети озброєнь для України, оскільки постачання з Європи закінчуються. Російська оборонна промисловість відчуває брак напівпровідників та спеціалізованого обладнання, але виробляє достатньо базової бронетехніки та артилерії для оснащення нових сил.

Навесні нові російські підрозділи переходять в наступ, відтісняючи українські сили, які втомилися від багатомісячних наступальних дій. Російські безпілотники продовжують завдавати ударів по українській критичній інфраструктурі.

З приходом літа Україна відстає. Росія захопила Кривий Ріг, ключове промислове місто на північ від Херсона, а також Слов'янськ і Краматорськ у Донецькій області. Західні країни закликають Україну прийняти російську пропозицію про припинення вогню. Президент України Володимир Зеленський не має іншого вибору, окрім як погодитися на це. У наступні місяці, можливо, роки, Росія ретельно переозброюється для нової спроби нападу на Київ.

315890050_462171626095921_6454556921903317407_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Другий сценарій

Це набагато ймовірніший сценарій: патова ситуація. Росія мобілізує сотні тисяч чоловіків, але не може перетворити їх на ефективних бійців. Всі найкращі інструктори перебувають на передовій. Досвідчені офіцери загинули або вже розгорнуті. З новобранців формують базові підрозділи легкої піхоти, які не мають бронетехніки й не придатні для наступу, але здатні засипати окопи й утримувати укріплення.

Росія, оголосивши про виведення військ з Херсона в листопаді, безпечно евакуює близько 30 000 військовослужбовців, які перебували на західному березі Дніпра. Вони відступають на схід, залишаючи величезну кількість зброї. Це тріумф для України, але в кінцевому підсумку це ставить Росію в сильнішу військову позицію, оскільки річка захищає її лівий фланг. Український наступ сповільнюється до повзучого, українські війська зазнають важких втрат за кожен кілометр відвойованої території.

Читайте також: Перемога України – це мир для всієї Європи. Заходу слід уже думати про подальші гарантії безпеки і відбудову країни, – The Economist

Не маючи змоги виграти війну на полі бою, Путін намагається продовжити її настільки довго, щоб остаточно послабити економіку України, підірвати її моральний дух через удари по цивільній інфраструктурі та виснажити її партнерів. Європа намагається заповнити свої газові сховища протягом 2023 року, що спричиняє відключення електроенергії з приходом зими.

Путін прагне протриматися до кінця 2024 року, коли, як він сподівається, Дональд Трамп знову займе Білий дім і припинить підтримку України. Але це азартна гра з високими ставками: російська громадська думка повертається проти війни, економіка Росії скорочується, а Путін виглядає дедалі вразливішим.

316180596_462039639442453_5567884946523565122_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Третій сценарій

Цей сценарій є найбільш обнадійливим і, можливо, найнебезпечнішим. Україна утримує ініціативу і динаміку, завдаючи значних втрат російським військам, коли вони залишають Херсон, а потім вперше підводить свої "Хаймарси" в межах досяжності Криму. Російські рубежі в Луганську руйнуються, Україна відвойовує Сєвєродонецьк, а потім швидко просувається далі на схід. Втрати росіян зростають, новобранці відмовляються воювати. Західні країни поспішають надати Україні нові системи протиповітряної оборони, притупляючи вплив російської тактики терору, заснованої на її стрімко скорочувальному арсеналі високоточних ракет.

Навесні Володимир Зеленський наказує армії відкрити новий фронт у Запоріжжі. П'ять бригад проривають російські рубежі, перерізаючи сухопутний міст Путіна до Криму й оточуючи до літа Маріуполь. Україна перекидає свої реактивні системи залпового вогню HIMARS на південь, націлюючись на порти, бази та склади в окупованому Росією Криму. Україна погрожує увійти на півострів. Путін висуває ультиматум: зупиніться, або буде застосовано ядерну зброю. Перемога не за горами. Але так само як і ризики, які вона несе.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні