Нові антиросійські санкції від Євросоюзу та Японії: що передбачають

Рада Євросоюзу 6 жовтня затвердила рішення запровадити новий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії у відповідь на незаконну анексію Росією українських територій.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Узгоджений пакет вводить в законодавство ЄС основу для встановлення верхньої межі цін на морське транспортування російської нафти до третіх країн та подальших обмежень на морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів до третіх країн, повідомила пресслужба Ради ЄС.

Згідно з санкціями, буде заборонено здійснювати морські перевезення та надавати технічну допомогу, брокерські послуги, фінансування чи фінансову допомогу, пов'язані з морськими перевезеннями до третіх країн сирої нафти (з грудня 2022 року) або нафтопродуктів (з лютого 2023 року), що походять чи експортуються з Росії. Надавати транспортні та зазначені послуги можна буде, якщо нафта або нафтопродукти закуповуються за встановленим граничним рівнем цін або дешевше. 

Крім того, накладаються додаткові обмеження на імпорт на деревну масу та папір, цигарки, пластмасу та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. 

Продаж, передача постачання або експорт додаткових товарів, що використовуються в авіаційній галузі, також будуть обмежені.

2b31d05fd3431c06.jpg

Фото: УНІАН

Крім того, пакет також передбачає накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, причетних до організації незаконних "референдумів", представників оборонного сектору та осіб, які поширюють дезінформацію про війну. 

Серед підсанкційних осіб більшість – члени окупаційних "адміністрацій" Росії на території Херсонської та Запорізької областей, а також співаки-пропагандисти Юлія Чичеріна, Ніколай Расторгуєв і Олег Газманов, ідеолог неоєвразійства Александр Дугін, очільниця Центрального виборчого комітету Росії Елла Памфілова, заступник міністра оборони Росії Юнус-Бек Євкуров.

Також обмеження стосуються російської державної компанії "Гознак", яка відповідає за друк валюти й офіційних документів, заводу імені Дегтярьова і конструкторського бюро "Факел", заводу "Авангард" і корпорації "Іркут", що виготовляють зброю для російських військ, та російського ЦВК.

Рада ЄС також вирішила розширити критерії для включення до санкційних списків, щоб включити можливість карати тих, хто сприяє обходу санкцій ЄС.

Рішенням Ради ЄС також розширено перелік предметів обмеженого використання, які можуть сприяти військово-технічному вдосконаленню Росії або розвитку її сектору оборони та безпеки. Список тепер включатиме певні електронні компоненти, додаткові хімічні речовини та товари, які можуть бути використані для смертної кари, тортур чи іншого жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження.

Рада ЄС вводить заборону на продаж, постачання, передачу або експорт цивільної вогнепальної зброї та її основних компонентів та боєприпасів до неї, військової техніки, воєнізованої техніки та запасних частин.

Рішення вводить заборону громадянам ЄС обіймати будь-які посади в керівних органах деяких російських державних чи контрольованих державою юридичних осіб, організацій чи органів.

Санкції також передбачають обмеження щодо криптоактивів, надання архітектурних та інженерних послуг, а також консультаційних послуг у галузі інформаційних технологій та юридичних консультацій у Росії.

Рада також вирішила, що віднині географічне охоплення обмежень, запроваджених 23 лютого, які включають, зокрема, заборону на ввезення товарів з непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, буде поширене також на непідконтрольні українському уряду території Запорізької та Херсонської областей.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав новий пакт санкцій від ЄС "черговим кроком покарання агресора, який завдасть відчутного удару по його економіці". Він виокремив ключові напрямки санкцій:

Окрім Євросоюзу, як передає Радіо Свобода, санкції проти Росії розширила Японія. Під нові санкції потрапили 80 фізичних осіб та дев’ять організацій з РФ.

306091570_5546823905401117_9082111240327007800_n.jpg

Прем'єр-міністри України та Японії в Нью-Йорку. Фото: Сергій Корсунський/Фейсбук

Читайте також: Як Японія допомагає Україні, попри сувору політику щодо експорту озброєння

За даними Мінфіну Японії, санкції зачепили родичів голови Чечні Рамзана Кадирова – доньок Айшат, Хадіжат та Табарік, а також дружину Кадирова Медні, учасницю чеченських конкурсів краси Фатіму Хазуєву та співачку Амінат Ахмадову, яких влада Японії вважає членами найближчого оточення Кадирова.

Санкції вводяться також проти дружини та дочок голови Міноборони Росії Сергєя Шойгу, дружини та синів прем’єр-міністра Міхаїла Мішустіна та родини заступника голови Радбезу Дмітрія Медведєва – Світлани та Іллі Медведєвих.

Крім того, Японія вводить санкції проти голови RT Маргарити Сімоньян, голови ради директорів Національної медіагрупи Аліни Кабаєвої, лідера байк-клубу «Нічні вовки» Алєксандра Залдостанова («Хірурга») та бізнесменів Дмітрія Пумп’янського та Віктора Рашнікова.

Під обмеження потрапили концерни «Калашников», «Сузір’я», холдинг «Роселектроніка», «ОДК-Климов», суднобудівні заводи «Янтар, «Море», Об’єднана двигунобудівна корпорація.

деградація росії анексія окупація санкції

Знак гривні
Знак гривні