Зберегти Карпати і заповідники. Чому важливо підтримати петицію про врегулювання джипінгу в Україні

Триває збір підписів під важливою петицією про врегулювання джипінгу в Україні. Підписати петицію можна тут.

У петиції зазначається, що під джипінгом мається на увазі пересування на транспорті підвищеної прохідності: джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах, багі тощо.

"Джипінг у Карпатах та заповідниках України шкодить тамтешній природі, флорі та фауні, наражає на небезпеку піших туристів, сприяє ерозії ґрунтів та загалом нищить місцевість. Джипінг не є ліцензованим в Україні.

Також через те, що в Україні питання джипінгу не врегульоване, до нас приїжджають люди з-за кордону (де джипінг заборонений) і також нищать наші гірські шляхи та природу загалом.

Джипінг в Україні не ліцензований і будь-хто може стати джипером", – пояснюють автори звернення.

310828073_3263631137182392_2099706796576630292_n.jpg

Джипінг в Карпатах. Фото: Наталія Петринська

Задля збереження унікальної природи України необхідно:

1) Врегулювати використання транспортних засобів в Карпатах. А саме за допомогою продажу та видачі ліцензій на даний вид діяльності.

Наприклад, закордоном поширена практика придбання ліцензій на даний вид послуг (а саме на джипінг).

2) Виділити окремі маршрути для оффроуду. Для зручності розробити маркування доріг та територій, де в’їзд на транспорті підвищеної прохідності без ліцензії заборонений і охороняється законом.

3) За в’їзд на територію заповідників без ліцензії штрафувати, а при повторному порушенні конфісковувати транспортні засоби на користь ЗСУ.

У разі повторного порушення притягувати джиперів до кримінальної відповідальності з безповоротним відкликанням ліцензії на даний вид діяльності.

4) Отримані за ліцензування кошти спрямувати на посилення охорони заповідників за допомогою рейнджерів, які будуть патрулювати заповідні території та ловити порушників.

Поки наші захисники боронять незалежність України, ми зобов’язані зберігати її природу.

карпати джипінг природа України заповідник

Знак гривні
Знак гривні