Росія завдала збитків довкіллю України на €36 млрд

Екологічні збитки в Україні, спричинені повномасштабним вторгненням Росії в Україну, оцінюються в близько 36 мільярдів євро.

Про це заявив у понеділок міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає Reuters.

Міністр також наголосив, що нині під загрозою перебувають мільйони гектарів природних заповідників.

1654769011-603.jpg

П’ята частина заповідних територій в Україні перебуває під загрозою знищення, і вже зафіксовано близько 2000 випадків шкоди довкіллю, розповів Руслан Стрілець депутатам Європейського Союзу під час слухань у Європарламенті.

За підрахунками українського уряду, рахунок від забруднення повітря, спричиненого повномасштабною війною в Україні, наразі становить близько 25 мільярдів євро, а ще 11,4 мільярда євро необхідно для усунення шкоди, завданої ґрунту.

Посилаючись на нову методологію, розроблену українським урядом для підрахунку збитків, Стрілець сказав, що сім місяців великої війни спричинили 31 мільйон тонн викидів CO2, що приблизно відповідає кількості, яку щорічно виробляє Нова Зеландія.

91fcfe856af81191 (1).jpg

Фото: АР

Стрілець додав, що 79 млн тонн парникових викидів може бути ще вироблено під час відновлення інфраструктури та будівель, зруйнованих російськими окупантами.

Нагадаємо, що Міністерство захисту довкілля України регулярно публікує дайджести з докладним описом завданої російськими окупантами шкоди українській природі. Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 22-28 вересня 2022 року можна переглянути тут.

довкілля війна збитки злочини РФ екологія

Знак гривні
Знак гривні