"Оборона була дуже потужною": куди поділися російські війська біля Лимана

Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий розповів, що сталося з російським угрупованням, яке було оточене в районі Лимана.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Частина з них фізично знищена, частина взята в полон, а частина змогла колонами чи малими групами вийти. Зараз якась частина намагається займати оборону в Кремінній. Наші військові продовжують роботу зі стабілізації, відловлення залишків окупантів (вони є по лісах), розмінування території (багато мін різного типу, розтяжок, «лєпістків» так званих)», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

Сергій Череватий зазначив, що оборона противника біля Лимана була «дуже потужною». За його словами, окрім нещодавно мобілізованих, там були російські військові, зокрема, 752-й мотострілецький полк, підрозділ «Барс 13», «Російський легіон» і «Союз добровольців Донбасу».

Водночас голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що вцілілі російські окупанти втекли з Лимана на Донеччині до міста Щастя, що на Луганщині. "Щодня надходять поранені росіяни до медичних закладів Старобільська. Поблизу однієї з лікарень навіть влаштували блокпост. Деяким вцілілим в Лимані трохи пощастило – їм вдалося втекти подалі, до Щастя. Так, 30 вересня в районі цього міста була виявлена колона із цивільних автомобілів та мікроавтобусів, в якій налічувалося понад 200 військовослужбовців зі складу 2-го армійського корпусу російських військ", – зазначив він.

Нагадаємо, що ввечері 1 жовтня українські військові повідомили про звільнення Лимана і взяття його під контроль. Водночас міністерство оборони Росії заявило про відведення з Лиману своїх військ «на більш вигідні рубежі».

Як зазначає Інститут вивчення війни (ISW), поразка Росії біля Лимана спричинила навіть більше плутанини та негативу в російському інформаційному просторі, ніж відхід росіян з Києва, острова Зміїний чи навіть Харківщини.

Вплив Лимана, ймовірно, більший, оскільки росіяни тепер бояться бути мобілізованими "для розв'язання проблем на полі бою".

Аналітики ISW відзначають, що поразка Росії в Харківській області та Лимані докорінно змінили російський інформаційний простір, і тепер пропагандисти почали критикувати військове керівництво РФ і скаржаться на відсутність прозорості щодо перебігу війни. Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів Кремля та мініоборони РФ про те, що ситуація загалом під контролем.

втрати ворога контрнаступ зсу звільнені території лиман

Знак гривні
Знак гривні