Жовтень буде місяцем найбільшого за всю війну інформаційного терору РФ. Як протидіяти: 10 порад

Фахівчиня з медіамаркетингу, експертка з інформаційної гігієни, авторка просвітницької програми "Як не стати овочем" Оксана Мороз пише про те, що нас чекає інформаційний терор, і дає 10 порад, як кожен може допомогти зламати цей план Путіна. Спойлер: експертка радить, зокрема, читати ТЕКСТИ. Наводимо пряму мову.

Ми постійно чутимемо про ядерну зброю. У Телеграмі та Вайбері писатимуть «інсайди» про дати її застосування. «Інсайди» підкріплюватимуть відео / фото / аудіо доказами – ось тут боєголовки везуть, а тут «латиніна» переконує, що рішення прийнято. Дискусія розшириться з тактичної до стратегічної зброї. Звісно, про це кричатимуть пропагандисти, пєсков, медвєдєв та і сам путін. Захід буде змушений виступати з заявами. Тобто тема буде в інфопросторі гучно і постійно.

Росія може збільшити кількість терору. Ймовірно, навіть путін вб’є свою «армію» у котлі (забороняючи відступ), щоб підняти градус у росіян.

Знову будуть качати Білорусь – переміщення військ, готовність до нападу, ймовірні дати повторного нападу. Тобто все те, що ми вже бачили і не раз за останні місяці. Готуйтеся до чергових смс від «псевдо СБУ» про те, що сьогодні в ночі от точно.

Нікуди не дінуться стандартні ІПСО ворога направлені на дискредитацію ЗСУ та влади, розкол українців і тд.

Підживлюватимуть емоційні гойдалки – кожну нашу перемогу ворог намагатиметься перекрити звірствами. Щоб ми від радості відразу перейшли до жаху.

Загалом, нічого нового, але концентрація всього цього буде високою.
НІХТО з нас НЕ зможе НЕ реагувати на це.
Бо всі загрози не з нульовою ймовірністю, а ми пройшли 24 лютого і тепер кожен прогноз здається таким ж правильним, як ті які ми тоді проігнорували (чи ні).

  1. Відпишіться від усіх анонімних телеграм каналів. Вони будуть ключовим інструментом нагнітання. Вчергове повторюю – вони створюються для маніпуляцій, а не для інформування про інсайди.
  2. Відпишіться від агрегаторів новин – у Телеграмі, Вайбері і тд. Це ті, хто публікує новини першими не перевіряючи їх. Для них важливий хайп, а не факт. Саме в гонитві за ним там будуть з’являтися матеріали на кшталт «путін прийняв рішення вдарити по Х і ось чому».
  3. Мінімізуйте соціальні мережі. Саме тут буде найвища концентрація паніки – реальної і штучної.
  4. Два рази на день читайте новини у медіа з «білого списку» ІМІ – дуже важливо не випадати з контексту подій.
  5. Підпишіться на реальних військових експертів та відпишіться від жданових-арестовичів. Новинарня, Texty.org.ua, Militarnyi, Інформагентство АрміяInform, Цензор.НЕТ – тут ви знайдете і аналітику, і експертів. Але не забувайте про правило «вони не святі і потрібно послухати 2+, щоб зробити висновки».
  6. Не поширюйте на українську аудиторію результатів терору росії. Коли ви опублікуєте – вам стане легше, але гірше стане тим, хто це побачить. Маєте сили та час публікувати – поширюйте на міжнародну аудиторію.
  7. Утримайтеся від хейту та срачів між своїми в інфопросторі. Зараз особливо важливо розуміти, що ворог у нас зараз один і наша консолідація перед ним дуже важлива. Якщо ж бачите помилки своїх (влади / експертів і тд) – говоріть про це з аргументами та фактами, з мінімумом емоцій.
  8. Якщо дуже хочеться щось подивитися – історичні та пізнавальні канали – це саме те, що зараз компенсує вам відмову від соцмереж.
  9. Готуватися завжди потрібно до гіршого, а вірити в ЗСУ. Тому варто усім прочитати про дії у разі ядерного удару і тд. Хоча приготування там зведуться до тих, які кожен має робити постійно – вода, їжа, скотч і тд.
  10. Щодня донатьте на ЗСУ, 10-100-1000 грн – хто скільки може. Це не тільки ваша допомога, а і точка опори щодня.

Дотримання цих правил у жовтні (та і не тільки) – це ваш дуже цінний вклад у Перемогу. Це не перебільшення, а факт.

інформаційний фронт медіагігієна російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні