Росіяни випустили 16 ракет з "С-300" по Запоріжжю: десятки загиблих і поранених у гуманітарній колоні, в області оголошено жалобу (Оновлено)

Уранці 30 вересня російські війська завдали 16 ракетних ударів по Запоріжжю. Ракети влучили, зокрема, й по гуманітарній колоні з цивільних автівок.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Сьогодні зранку рашисти розстріляли мирних громадян, які очікували в цивільній гуманітарній колоні на виїзд з обласного центру.

Ці люди їхали до своїх рідних на окуповані території, везли гуманітарну допомогу. Мали забрати наших співгромадян і вивезти їх на вільну частину України.

photo_2022-09-30_12-14-26.jpg

Фото: Мер Мелітополя Іван Федоров/Телеграм

Окупанти завдали удару по беззахисних українцях. Це черговий теракт країни-терориста.

Наразі відомо щодо 23 загиблих та 28 поранених.

У зв’язку із трагедією та з метою вшанування пам’яті загиблих 1 жовтня 2022 року оголошується днем жалоби в Запорізькій області", – йдеться у повідомленні.

42_main-v1664523916.jpg

Фото: Мер Мелітополя Іван Федоров/Телеграм

Старух додав, що на місці зараз працюють рятувальники, медики, усі відповідні служби.

Заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко заявив, що російські загарбники випустили по Запоріжжю 16 ракет із зенітно-ракетних комплексів С-300.

"Росіяни продовжують нищення українців та нашої Запорізької землі. Продовжують терор. Продовжують вбивства. Попередньо, випущено було 16! ракет із застосуванням ЗРК "С-300". 23 загиблих та 28 поранених. Нелюди.

Чотири ракетних удари завдано в район авторинку, а також по пункту зосередження автотранспорту та громадян для виїзду/в’їзду на/з тимчасово окупованої території України. Там стояла колона машин з цивільними, які прямували за своїми родичами на тимчасово окуповану територію", – написав Тимошенко.

Оновлено о 12:50.

В Офісі Генпрокурора повідомили, що кількість жертв обстрілу Росією гуманітарної колони у Запоріжжі зросла, наразі відомо про 25 загиблих та близько 50 поранених, серед потерпілих діти.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Оновлено о 14:30.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на старшу інспекторку відділу комунікації Нацполіції в області Катерину Третинко, до медичних закладів міста госпіталізовано 74 людини.

Президент Володимир Зеленський відреагував на обстріл гуманітарної колони у Запоріжжі російськими військами

"Держава-терорист обстрілює ракетами мирне населення на Запоріжжі, Миколаївщині, Дніпропетровщині. Б’є по українських регіонах із реактивних систем залпового вогню та безпілотників. Лише по Запоріжжю та району окупанти випустили 16 ракет за один ранок! Так можуть чинити лише закінчені терористи, яким не має бути місця в цивілізованому світі.

Ворог лютує та намагається помститися за нашу незламність і свої невдачі. Цинічно знищує мирних українців, адже давно втратив усе людське. Кровожерливі покидьки! Відповідатимете неодмінно. За кожне загублене життя українців!" – йдеться в повідомленні.

запоріжжя росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні