Пентагон планує створити нове командування для координації озброєння та навчання України, – ЗМІ

Міністерство оборони США планує створити окремий підрозділ, який буде опікуватися питанням військової допомоги Україні та навчанням військових.

Про це повідомляють NYT і CNN.

Зміни спрямовані на те, щоб надати формальну структуру тому, що імпровізувалося від початку війни. Передбачається, що нове командування базуватиметься у Вісбадені в Німеччині та перебуватиме неподалік багатьох навчальних майданчиків, які використовують США і західні країни для навчання українських військ поводженню із західною зброєю.

За словами офіційних осіб, нове командування створить більш формальну структуру в збройних силах для управління постачанням. Уточнюється, що це, як наголосили  чиновники, не є серйозною зміною нинішньої системи. США проявляють обережність в обговоренні планів.

Командування, ймовірно, підпорядковуватиметься генералу Крістоферу Каволі, верховному головнокомандувачу Об’єднаних сил НАТО в Європі. Остаточне рішення ухвалять найближчими тижнями.

Нове командування виконуватиме рішення, які ухвалить Контактна група з питань оборони України — це коаліція із 40 країн, яку створили після російського вторгнення для задоволення потреб і запитів України.

Командування контролюватиме формальні інструкції на полігонах у Німеччині та в центрах технічної підтримки в сусідніх країнах. Наприклад, військова ремонтна бригада з 50 людей на базі в Польщі надає технічну допомогу українським солдатам у ремонті пошкодженої американської зброї.

«Це також створить офіційну безпекову структуру, якої наші союзники та партнери зможуть дотримуватися з точки зору передачі свого обладнання та навчання українців», — пояснив адмірал Джеймс Ставрідіс, колишній верховний головнокомандувач союзними військами в Європі.

Генерал-лейтенант Крістофер Донахʼю, який керував евакуацією США з Афганістану в серпні 2021 року, останні кілька місяців через лаштунки координував значну частину військової допомоги США Україні, також він допомагав керувати навчанням і контактував з українськими генералами щодо їхніх потреб на полі бою.

Джерела: УП, Бабель.

союзники україна-сша пентагон

Знак гривні
Знак гривні